Franciaország kulturális minisztere, Rima Abdul-Malak Tompa Gábor rendezőnek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának, az Európai Színházi Unió elnökének a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) adományozza.

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését március 28-án Laurence Auer nagykövet adja át a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetségén.

A Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát olyan személyiségek számára adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre vagy a művészethez és az irodalomhoz való fontos hozzájárulásukkal tűntek ki. A Franciaországban 1957-ben alapított és 1965-ben Charles de Gaulle által a Nemzeti Érdemrend részeként elismert Művészeti és Irodalmi Érdemrend a legjelentősebb francia kulturális személyiségeket jutalmazza, de más nemzetiségű állampolgároknak is adományozható a francia és az egyetemes kulturális örökség gazdagításához való kiemelkedő hozzájárulásukért.

A romániai kulturális élet személyiségei közül a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát többek között Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu és Ion Marin is megkapta korábban.

Tompa Gábor 1981-ben végzett Bukarestben, a Színház- és Filmművészeti Akadémia rendező szakán, Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu tanítványaként. 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, többek között Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Magyarországon, Írországban, Kanadában, Szerbiában, Csehországban, Szlovéniában, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Portugáliában és Luxemburgban. Számos vers- és színházi esszékötetet is jegyzett. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke. Alapítója volt a kolozsvári Színházművészeti Karnak, oktatott Limoges-ban, Freiburgban, Londonban, Barcelonában, San Diegóban. A Román Színházi Szövetség (UNITER) hat alkalommal tüntette ki az év legjobb rendezője díjával, ezen kívül többször elnyerte az év legjobb előadása díjat is.

Nyitófotó: Biró István