fbpx

Történelmi filmek ingyenesen

Az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából augusztus 19-től 22-ig ingyenesen lehet megtekinteni öt, a magyar történelem eseményeit feldolgozó filmet a Filmio felületén.

Magyarország múltját idézi meg, történelmünk hőseinek állít emléket az az öt film, amelyek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából péntektől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Nemzeti Filmintézet streaming platformján. A válogatásban szerepel klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai.

Veri az ördög a feleségét (1977)

András Ferenc filmszatírájában Kajtár Jolán meghívja főnökét és annak családját rokonaihoz a Balaton-felvidékre az augusztus 20-i ünnepre. Kajtárné valódi lakomával készül, hogy kedvében járjon befolyásos vendégeinek, a szigorú, munkamániás Vetró Géza azonban gyomorbajos, és egyébként is nehezen találja meg a közös hangot a vidéki vasutas családdal. A film forgatókönyvét Kertész Ákos és  Bereményi Géza közösen írta a rendezővel, a Balaton-felvidéki tájat Koltai Lajos operatőr gyönyörű képei örökítik meg, a főbb szerepekben pedig Pásztor Erzsi, Szabó Lajos, Pécsi Ildikó, Sarlai Imre és Spányik Éva brillíroznak.

István, a király (1981)

Az egyik legnépszerűbb magyar rockopera a Géza fejedelem halála utáni hatalmi összeütközést dolgozza fel a keresztény István és pogány riválisa, Koppány között. A legendás alkotás zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, amelyből Koltay Gábor rendezett filmet.

A Hídember (2002)

Egy személyes tragédia hatására a féktelen, ifjú Széchenyi gróf örökre megtanulja, mi a felelősség, ezért felhagy korábbi életével, hamarosan pedig a korszak híres politikusává, majd a magyar ellenzék vezérévé válik a Habsburgokkal szemben. Bereményi Géza filmje lélektani megközelítésből értelmezi a reformkori Magyarország eseményeit és legmeghatározóbb alakja, Széchenyi István jelentőségét. A „legnagyobb magyart” Eperjes Károly alakítja, a főbb szerepekben továbbá Cserhalmi György, Irina Lachina és Darvas Iván láthatók.

Örök tél (2018)

A második világháború végén Irén egy szovjet munkatáborban a túlélésért küzd, hogy újra láthassa családját és fronton harcoló férjét. A kegyetlen körülmények között ismerkedik meg fogolytársával, Rajmunddal, hamarosan pedig különös kapcsolat szövődik közöttük. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró valós eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. A két főszereplőt az Emmy-díjas Gera Marina, valamint Csányi Sándor alakítják.

Akik maradtak (2019)

Tóth Barnabás lírai alkotásában egy holokauszttúlélő fiatal lány és egy középkorú férfi egymást támogatva próbálja meg feldolgozni a második világháború traumáját, miután mindketten elvesztették családjukat. Eltérő koruk és személyiségük ellenére összeköti őket a gyász és a kiüresedettség érzése, egymás társaságában pedig megtapasztalják az újrakezdéshez szükséges reményt és szeretetet.

Nyitókép: részlet az István, a király című filmből. Fotó forrása: Nemzeti Filmintézet

A rovat további cikkei