Történelmi szakácskönyveket árvereznek el Párizsban

Egyéb

Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban; a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit csütörtökön árverezi el.

A szakácskönyvgyűjteményt „a legteljesebb, magánkézben lévő, francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között” tartják számon.

A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel, köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának. A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.

A könyvgyűjtemény fő ékessége a Le cuisinier Taillevant, más néven Le Viandier, egy késő középkori francia receptkönyv, amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, más néven Taillevent-nak tulajdonítanak.

Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvnek tartott ritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban. A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti.

Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400–600 ezer euróért (156–234 millió forintért) kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.

A gyűjtemény egy másik gyöngyszeme az a kéziratos formában fennmaradt, több ezer receptet leíró mű, amely a 19. század gazdaságosabb, modernebb gasztronómiájára reflektál. A Le guide Culinaire d'Escoffier második kiadásából származó példányt ma is a hagyományos francia konyha sarokkövének tekintik. Számos alapreceptet tartalmaz, köztük szószokét, előételekét, levesekét és sültekét. Az alapmű 15–20 ezer euróért (5,8–7,8 millió forintért) kelhet el az aukciósház becslése szerint.

A képen balról jobbra: François Pierre de La Varenne: Le Cuisinier françois (Amsterdam: Louis & Daniel Elzevier, 1656),  becsérték: 60–80 ezer euró; Taillevent/Guillaume Tirel:  Le cuisinier taillevant (Lyon: Martin Havard, 1495–1496 körül), becsérték: 400–600 ezer euró; Livre fort excellent de cuysine (Lyon: Olivier Arnoullet, 1542), becsérték: 80–120 ezer euró; © Christie’s Images Limited 2023