A Tóték, a Rokonok és a Mirr Murr is szerepel a tatabányai Jászai Mari Színház új évadában

Egyéb

A 2013/2014-es évad repertoárjában számos klasszikusnak számító darabot tekinthet meg a közönség. Bemutatják a Győri Nemzeti Színház előadásában Örkény István Tóték című tragikomédiáját Funtek Frigyes rendezésében. A főbb szerepekben Csankó Zoltán, Ungvári István és Varga Mária láthatóak. A Kamaraszínházban tűzik műsorra Guelmino Sándor rendezésében Az öldöklés istene című komédiát, amelynek alapkonfliktusa szerint az egyik házaspár kisfia bottal kiveri a másik házaspár kisfiának két fogát. ?Az öldöklés istene? azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt egész életük csődjével. A La Mancha lovagja című musicalt is megtekintheti a közönség, amelyben Vikidál Gyula is feltűnik majd. Hargitai Iván álmodja színpadra Móricz Zsigmond Rokonok című színművét. Emellett A balkáni kobra című énekes népi színjáték, és Tennessee Williams A vágy villamosa című klasszikussá érett darabja is műsorra kerül a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház repertoárjában.

 

A gyermekek számára is garantált szórakozást kínál az évad. Három gyermekelőadás tekintetében a színház új együttműködési formát vezetett be, mely művészi, szakmai és financiális szempontból is kedvező változásokat hozhat, hiszen a Jászai Mari Színház, Népház előadásait több néző láthatja és magas színvonalon működő független társulatok is bemutatkozhatnak Tatabányán. A Stúdió K-val közösen állítják színpadra Németh Ilona Madárház című zenés animációs játékát, amely Hundertwasser jellegzetes képi világát idézi meg. Az Aprószínházzal közös bemutatójuk A hold gyermekei című előadás lesz, amely az indiánok varázslatos univerzumát eleveníti fel. Gimesi Dóra népmese-adaptációja A mindent látó királylány a Vaskakas Bábszínházzal közreműködésben jön létre. A gyermekek kikapcsolódását szolgálja a Vuk, A Mekk Elek, az ezermester vagy a Mirr-Murr a kandúr című előadás is.

 


jaszami.jpg
Részlet A négyszögletű kerek erdő című előadásból (Forrás:jaszaiszinhaz.hu)

A színház bérletes rendszere ? kis módosítással - változatlan marad (felnőtt ? nyugdíjas, ifjúsági, gyerek, patrónus). A 2012/13-as évadhoz hasonlóan a 2013/14-es évadban a középiskolások és a közszolgálati dolgozók által vásárolható, a tatabányai önkormányzat által támogatott bérletek köre kibővül azzal, hogy a tatabányai nyugdíjas szervezetek is pályázhatnak bérlettámogatásra. Változatlanul meghirdetésre kerül Tata város Önkormányzatával együttműködve egy támogatott ifjúsági bérlet. A gyerek bérletek kapcsán kis változásnak számít, hogy a 10-14 éveseknek szóló bérleteket a felmerült igényeknek megfelelően a színház eltérő bérlettartalommal két korcsoportra osztotta. Ennek megfelelően a 10-12 éves és a 13-14 éves korosztály más-más előadások közül választhat.

 

A színház gazdálkodása változatlanul stabil, annak ellenére, hogy az állami normatíva továbbra is a Jászai Mari Színház, Népház esetében a legalacsonyabb, mintegy 100 millió forinttal kevesebb, mint a támogatási sorrendben előttük lévő színházé. Azonban a Jászai Mari Színház, Népház önkormányzati támogatása nőtt. Ennek és a gondosan tervezett gazdálkodásnak, továbbá a bérlet és jegy bevételek 2011-ről 2012-re vonatkozó 31 százalékos növekedésének, valamint a TAO majdnem 100%-os befogadásának eredményeként az előző évadban elindított fejlesztések folytatódnak: a hangrendszer tovább bővül, a teljes ügyelőrendszer kicserélésre került, a kamaratermet fejleszti a színház és természetesen az állagmegóvási munkák is megtörténnek a nyár folyamán.

 

A Jászai Mari Színház, Népház a 2012/2013-as évadban 6 felnőtt és 7 gyerek bemutatót tartott, összesen 274 előadása volt (székhelyen tartott előadások száma 209), mintegy 42.900 nézővel (tájelőadásokkal és koprodukciós partnerrel együtt tartott előadásokkal 50.400 nézővel). Csak a Jászai Mari Színház, Népházban tartott előadásokat figyelembe véve, a megelőző évadhoz képest a nézőszám újabb 7000 fővel, azaz mintegy 20 százalékkal nőtt. A felnőtt, ifjúsági és gyerek bérletek száma a 2 új felnőtt-, az 1 új ifjúsági- és az 1 új gyerekbérletnek köszönhetően 4689-ről 5819-re növekedett. A színház átlagos látogatottsága 93 százalék.