Tragikus sorsú "királylány"

Egyéb

Romy Schneider színészcsaládba született Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven 1938. szeptember 23-án, Bécsben. Négy hetes korában a Berchtesgaden közelében fekvő Schönauba költözött a család, ahol nagy házat vásároltak, a szülők viszont néhány év múlva elváltak.

Romy először egy falusi iskolába járt, majd Elsbethenbe került, a középkori lovagvárban működő Goldenstein Intézet nevű egyházi leányiskolába és internátusba. Ott tanulta meg a később sokat emlegetett legendás önfegyelmét, és csak a nyári vakációkat töltötte otthon. Mivel a fiatal lány tehetségesen rajzolt, iparművészeti iskolába készült Kölnbe.

Első filmszerepét édesanyjának köszönhette, aki újabb film forgatására készült, és felhívta Romy-t, hogy nem lenne-e kedve eljátszani filmbeli lányának szerepét, amibe boldogon beleegyezett.

A próbafelvételek jól sikerültek Berllinben, és Romy az ?Amikor a fehér orgona virágzik? című filmben debütált 15 évesen. A film nagy sikert aratott, az elsőfilmes színésznő dicsérő kritikákat kapott. Őstehetségnek tartották, hiszen színi tanulmányok nélkül állt a kamera elé.

Az Erzsébet császárné fiatalkoráról és Ferenc József császárral való találkozásáról szóló Sissi című film óriási sikert aratott. Nem véletlen, hogy folytatásai is következtek és trilógiává bővült.

Romy egy idő után belefáradt a ?királylány? szerepébe, így a negyedik Sissi-filmet már el sem vállalta, helyette egy sokkal komorabb filmben vállalt szerepet. A Christine forgatásán szeretett bele Alain Delonba, akivel Párizsba költözött és eljegyezték egymást.

Magánélete nem volt zökkenőmentes. 1963-ban Delonnal felbontották az eljegyzést, három évvel később pedig hozzáment egy német rendezőhöz, akitől kisfia is született, de évvel később elváltak útjaik. Második házasságából egy lánya született, ennek ellenére ez is válással végződött.

Egy ideig az anyaság játszotta a főszerepet az életében, de később boldogan tért vissza a kamerák elé. Közös múltjuk ellenére továbbra is szívesen forgatott Alain Delonnal, aki élete végéig a barátja és támasza maradt, még a legnehezebb időszakokban is.

14 éves fia, David 1981-es váratlan és tragikus halála után Romy inni kezdett. Amikor 1982. május 29-én, 43 évesen párizsi lakásában holtan találtak, úgy gondolták, hogy öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal. A vizsgálatok azonban kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg.

Élettársa, Laurent Petin nagy mennyiségű arany ékszer kíséretében temettette el, így sírrablók feltörték a sírját. Később újratemették biztosabb körülmények között.

Forrás: wiki