A 10. Székelyföld Napok részeként szervezett esemény vállalt küldetése a kortárs székelyföldi és a szülőföld képzőművészei által alkotott kulturális erőtér egyesített törekvéseinek felmutatása.

A transzmisszió a téridőben, de lélekben, szellemiségben soha el nem szakadó egységes nemzettudat korunk kihívásaira reagáló folyamatait mutatja be a közönségnek először műalkotásokban.

Szurcsik József műve

Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője, a kiállítás egyik kurátora a kiállítás megnyitóján elmondta: az erdélyi magyar képzőművészetben máig él a „sajátosan erdélyi lelkületű” művek alkotásának eszménye. Ezért is tartotta dicséretesnek, hogy az MMA a határokon kívülre rekedt művészeket is felveszi soraiba. Ezzel − a műkritikus szerint − azt sugallja, hogy nagyra becsüli a nemzeti művészet lelkületeinek sajátosságait, „nyelvi párhuzammal élve, nyelvjárásainak ízét, zamatát, egyedi körülményeiből születő kivételes értékeit”.

A kiállítás megnyitója

Vécsi Nagy Zoltán szerint a Transzmisszió című kiállítással az MMA művészeti párbeszédet hívott létre, amely bemutatja, hogy a magyar képzőművészet képes közösségi erővé koncentrálni a szellemi energiákat.

A Székelyföld Napok rendezvénysorozat október 10-20. között zajlik, több mint kétszáz programmal.

Bővebb információ az alábbi honlapon érhető el.

Nyitókép: Kolozsi Tibor: Sámson (2003)