A hetvenéves Móra Kiadó több különleges újdonsággal készült a ma kezdődött Margó Fesztiválra.

A Margón vehetik az olvasók először kézbe Janikovszky Éva új kötetét. Az ikonikus írónő hagyatékában több napló is található szegedi kamasz- és fiatal felnőtt éveiből. A könyvben számos, eddig nem publikált családi fotó is helyet kapott.

A kötet különlegessége, hogy bepillantást enged Janikovszky Éva fiatalkorába, és az, hogy a már ekkor kiemelkedő tehetségű mesélő szemszögéből követhetjük figyelemmel a második világháború hétköznapjait. Naplóm, 1938–1944 című könyvének bemutatója október 17-én, negyed kettőkor, a Várkert Bazár Kisszínpadán lesz.

Szintén a Margó Fesztiválon mutatkozik be Nógrádi Gábor harmincadik könyve, A csere – Adam és David címmel, amelyben egy menekülttáborban élő fiú egy véletlen találkozás folytán helyet cserél az ország elnökének fiával. A bemutató október 16-án, három órakor kezdődik, és a Margó Fesztivál FB-oldalán lehet nézni.

2020 kellően különös év ahhoz, hogy egy 27 éve készülő történet végére pont kerüljön, és színre lépjen Dodó, aki már igazából kihalt. Vagy mégsem? Pacskovszky Zsolt nyolc éven felülieknek szóló története mókás kaland focista tehenekkel, űrutazással és 3D- nyomtatóval, jó tudóssal és gonosz zsarnokkal, valamint elgondolkodtató mese a szabadságról. A bemutató a Várkert Bazár Kazamata Színpadán, 10. 17-én, fél egykor lesz.

Vajon érdemes mindent feláldozni a biztonságért cserébe? Ez az egyik kulcskérdése a Móra idén debütált szerzője, Bartos Felicián új könyvének. Az Andris és a Fehér Démonban egy 13 éves kamaszfiú kalandjait követhetjük nyomon, akinek elszánt kövek, óriásnyulak és bölcs beszélő fák segítségével kell legyőznie a Fehér Démon által vezetett, mindent elpusztító homokkatona-sereget. A kilenc éven felülieknek írt fantasy bemutatója X. 17-én negyed tizenegykor, a Várkert Bazár Kisszínpadán lesz.

Szinte nincs olyan felnőtt ma Magyarországon aki ne tudna fejből legalább egy Weöres Sándor- vagy Gazdag Erzsi-verset. Bóbita, Haragosi, Itt a farsang, áll a bál… – már óvodásként megismertük őket.

Vajon mit tanulnak a mai gyerekek? Kik kerülhetnek a nagy klasszikusok mellé? Mit tud a kortárs gyereklíra? Erről beszélget X. 17-én fél tizenegykor a Margó Fesztivál FB-oldalán látható közvetítésben a Diridongó – 70 év legszebb gyerekversei óvodásoknak című kötet szerkesztője, Szlukovényi Katalin és Mészáros Márton irodalomtörténész, a Károli Gáspár Egyetem adjunktusa.