A Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. ADY100 – Ady arcai címmel hirdetett pályázatot. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval beszélgettünk.

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

A nemrég kiírt Ady-pályázat mivel emelkedik ki a hasonló jellegű pályázatok közül?

A MANK Nonprofit Kft. művészeti pályázatai teremtő energiákat szeretnének előhívni az alkotókból. Így van ez az ADY100 – Ady arcai című pályázatunkkal is: az Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat alkotó- és előadóművészeket szólít meg, korosztályi megkötés nélkül. Természetesen mindig figyelünk a legfiatalabbakra is, ezért olyan műfajokat is örömmel fogadunk, amelyekben leginkább ők szeretnek megszólalni.

A hagyományos verseken, képeken kívül várunk versszínházi produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipet is, de akár valamelyik versére írt mozgásművészeti produkcióval is lehet jelentkezni. Nem szabunk határt a műfajok tekintetében. Célunk Ady Endre sokszínű, árnyalatokban gazdag életművének és szellemi örökségének a bemutatása kortárs megfogalmazásban.

Új alkotásokat várunk: a költő különleges személyisége és művei inspirációjára született műveket. A különböző művészeti területeken alkotó művészek – írók, költők, zeneszerzők, képző-, ipar- és előadóművészek – által létrehozott pályaművekből, műalkotásokból pedig díjátadóval egybekötött, összművészeti rendezvényt tervezünk október végére. A pályázat beadási határideje szeptember 23., a pályaműveket pedig harminc napon belül értékeljük.

A pályázatokat emailben lehet benyújtani az ady100@alkotomuveszet.hu címre, a pályázatban megadott kötelező mellékletekkel együtt. A pályázat részletes leírását ezen a linken találhatják meg a pályázók, de gondoskodunk arról, hogy a lehető legszélesebb körben terjesszük ezt a pályázati lehetőséget: számtalan írott és elektronikus sajtóorgánum segít abban, hogy eljusson a híre az alkotókhoz.

Szab-e korlátokat a pályázat az alkotóknak, vagy Ady szellemiségéhez mérten épp a korlátok átlépésére, újragondolására ösztönöz?

Teljes szabadságot ad a pályázatunk, egyedül képzőművészeti kategóriában van ésszerű mérethatár: 120x120cm-en belül gondolkozhat az alkotó. Azt szeretnénk, ha érvényes, hiteles pályaművek születnének: jó versek, dalok, képek, darabok – és hogy mindezek szervesen kötődjenek Ady Endre különleges személyiségéhez, műveihez. Hogy ezt ki milyen módon szeretné önmagában megfogalmazni, azt rábízzuk.

Talán nem is újragondolásra, hanem általában: gondolkodásra szeretnénk ösztönözni. A megszólalási mód, a forma megtalálása az alkotó szabadsága. Nyilván mindenki olyan hangot, stílust igyekszik találni, amelyikben hitelesen tud megszólalni, amelyik testhezálló. Azt gondolom, nem attól lesz jó egy alkotás, ha korlátokat tör át, de egy műalkotásnak lehet jegye is a korlátdöntés – mindkét út egyformán hiteles és sikeres lehet.

Ady Endrének számtalan, mindenki által jól ismert verse van. A pályázók egy-egy Ady-parafrázist is írhatnak. Szeretnék, ha a költő kevéssé ismert verseit is játékba hoznák az alkotók?

Új és érvényes tartalmak népszerű, méltán közkedvelt verseiből is születhetnek, valamint a kevésbé ismertekből is. Itt is az alkotói szabadságot tartjuk a legfontosabbnak. Nem korlátozunk a korszakait tekintve sem: mindegyik az életműhöz tartozik, bármelyik időszakához kapcsoltan születhet figyelemre méltó alkotás. Rangsorolni sem érdemes, melyik az emberélet szempontjából a fontosabb: a maga helyén és idejében mindegyik a legeslegfontosabb volt.

Versszínházi produkciókkal is lehet pályázni. Ez esetben milyen munkákat képzeljünk el?

Olyan versszínházi produkciókat várunk, amelyek Ady Endre verseit dolgozzák fel a megszokottól eltérő, újszerű módon, valamint színjátszócsoportok műveit, amelyek Ady Endre életének bizonyos szakaszait jelenítik meg kamaraelőadás, miniszíndarab formájában.

Kik vesznek részt a pályázatok elbírálásában, milyen szempontok határozzák meg a beérkező művekről alkotott döntést?

A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri értékeli majd – minden művészeti terület képviselve lesz. Magas művészi értékű, minőségi műalkotásokat keresünk, a minőség az egyetlen szempont.

A nyertesek alkotóházi hétvégéket nyerhetnek: kiemelt alkotóházainkban (Szigliget, Zsennye, Mártély) tölthetnek el egy hosszú hétvégét, valamint ötvenezer forinttal díjazzuk őket alkotóművészeti kategóriában a nyertes pályázat alkotói folyamatának bemutatásáért, előadóművészeti kategóriában pedig az alkotás nyilvános előadásáért. A Magyar Napló Kiadó emellett éves előfizetést ajánlott fel a díjazottaknak, valamint egy-egy tiszteletpéldányt az Irodalmi Magazin Ady-számából.

Tud-e még a huszonegyedik században újat mondani Ady, tudunk-e még a huszonegyedik században újat mondani Adyról?

Nagy baj lenne, ha egy életmű szavatossága lejárna a századdal együtt. Az sem véletlen, hogy sok tinédzser posztol ki Ady-idézeteket a különféle digitális felületeire: mi másért tenné, ha nem azért, mert ezek a versek megszólítják őket? Ezért úgy gondoljuk, hogy az egészen fiatal, pályakezdő alkotókat is megérintheti ez a pályázat. Minden korosztály alkotóinak kínálhat lehetőséget.

Ayhan Gökhan