A tudomány és a teológia elítéli a da Vinci-kód ferdítéseit 2.

Kultpol

Misztikus és hamis képet fest

A könyv szerzője, Dan Brown korábban nem nagyon reagált a könyv körül kialakuló botrányokra. Az NBC Today című műsorában, 2003. júniusában még azt nyilatkozta, hogy bár a történet főszereplője, Robert Langdon figurája a képzelet szülötte, "minden művészeti, építészeti, titkos rítusokkal és társaságokkal kapcsolatos állítás történeti tényeken alapul".

Vinci plébánosa, Renato Bellini tiszteletes szerint a könyv semmit nem mond el a hit lényegéről, egyszerűen csak misztikus és hamis képet fest a konzervatív római katolikus mozgalom, az Opus Dei céljairól. "A könyv szerint a mozgalom annak a politikai és gazdasági hatalomnak a misztikus középpontja, mely Jézus és Magdolna történelmi igazságát próbálja meg elkendőzni, ám ez képtelenség" - mondta Bellini. A konferencián részt vett az Opus Dei megbízottja is, aki a mozgalom valódi történetét és céljait mutatta be a jelenlévőknek.

A szervezők szerint a könyv védelmében senki nem szólal fel, és az ítéletet is így hozzák majd meg, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdeklődés: több száz rajongó érkezett a városba, hogy részt vegyenek a könyv perén. A da Vinci-kód mostanra már közel 7,5 millió példányban kelt el világszerte, és hamarosan filmet is forgatnak belőle.

A regény sikere nyomán Párizsban turistautakat szerveznek, melyen a könyvben leírt helyszíneket lehet végiglátogatni. Eddig 10 könyv született, mely Dan Brown könyvének történeti és teológiai ferdítéseivel foglalkozik.

Forrás: Múlt-Kor