Március 7-től látható a hazai mozikban Ali Ahmadzadeh gerilla módszerekkel, az iráni hatóságok megkerülésével forgatott filmje, a Tűréshatár. A 2023-as Locarnói Filmfesztivál fődíjas alkotása Teherán ritkán látott oldalát mutatja meg a magányos drogdíler utazásain keresztül.

Az Arany Leopárdot odaítélő locarnói zsűri kiemelte a leleményes és konzekvens fényképezést, a különleges hangkulisszát, az autentikus és merész színészi alakításokat és azt, ahogy a rendező sikerrel vezeti be a nézőt egy veszélyekkel teli világba.

Tűréshatár egy 99 perces kiáltvány a lázadás és a szabadság jegyében. „Amikor forgattunk, folyton az járt a fejünkben, hogy bármelyik pillanatban letartóztathatnak. Igazából úgy dolgoztunk, mint egy csapat kém egy titkos küldetésen, veszélyektől övezve, nyomás alatt. A művészi kihívás számomra az volt, hogy vegyítsem a realisztikus tereket a szürrealista esztétikával és látomásossággal. Ez a film nagy harcok árán jött létre, számunkra ez tényleg lázadás volt. Az igazi diadal pedig az, hogy megmutathatjuk a világnak” – nyilatkozta a rendező.

Ali Ahmadzadeh, a főszerepet alakító Amir Pousti, valamint a stáb többi tagja hatalmas kockázatot vállalt a filmmel, amely az iszlamista rezsim alatt megroppanó, a valóság fojtásából a drogokhoz menekülő, reményvesztett fiatal nemzedékről szól és kendőzetlenül mutatja meg Teherán éjszakai életét.

Forrás: magyarhangya