Udo Kier, a nemzetközi filmgyártás egyik legizgalmasabb alakja szeptember 8-án Blockbustertől a művészfilmig címmel tart előadást. A világhírű német művész hat évtizedes pályája során a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt Fassbindertől, Bódy Gáboron át Gus van Santig és Lars von Trierig kultikus mozifilmekben. Az Ódry Színpadon Udo Kierrel Báron György filmesztéta beszélget a filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről.

Michael Nymannal, a világhírű brit zeneszerzővel szeptember 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Michael Loebenstein, az Osztrák Filmmúzeum igazgatója tart beszélgetést Hang-Kép-Történelem – Michael Nyman, a zeneszerző és a filmkészítő címmel. A cannes-i Arany Pálmával és három Oscar-díjjal jutalmazott Zongoralecke és több felejthetetlen Peter Greenaway-film zenéjét jegyző Nyman nem csupán zeneszerzőként tekint magára, hanem filmesként is – kifejezett szándéka, hogy budapesti előadása során a közönség ebben a szerepében is megismerhesse.

Nyman zenéje kíséri Dziga Vertov némafilmjét, az Ember a felvevőgéppel című, 1929-es alkotást, amelynek ingyenes szabadtéri vetítése a Szent István Bazilika előtt lesz szeptember 9-én.

Az előadások a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának részét képezik. Az FFP harmadik évadában tíz filmes szakterületen indít ingyenes képzést és workshopokat kiváló nemzetközi szakemberek, alkotók közreműködésével. Az áprilisig 10-ig tartó program résztvevői megismerkedhetnek és gyakorlati tudást szerezhetnek a filmszínészet, a zeneszerzés, a gyerekfilm-forgatókönyvírás, a filmterv prezentáció, a sound design, a marketing dizájn, a közösségi média, az európai koprodukció, a transzmédia, a zene- és a filmipar metszéspontjainak területéről.

Az FFP szervezésében tíz filmes szakterület kiváló nemzetközi képviselői tartják az ingyenes képzéseket és workshopokat. Már 35 szakmai program valósult meg 20 filmes területre fókuszálva. Az ingyenes és teltházas workshopokon és mesterkurzusokon több mint 3300 filmes vett részt az elmúlt években.

A harmadik évad további programjairól részeletes információk a Filmalap honlapján érhetők el.