Ezek a képek mind beszélnek címmel május 25-én nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum új állandó képzőművészeti kiállítása.

Farkas István: Vége (Elvégeztetett, 1941)
Farkas István: Vége (Elvégeztetett, 1941)

Az új állandó kiállítás helyszíne a szecessziós Cifrapalota, Kecskemét legismertebb épületének második emelete. Az új képzőművészeti állandó kiállítás 308 négyzetméternyi alapterületén összesen 138 műalkotás, ezen belül 114 festmény, 15 iparművészeti tárgy (üveg, kerámia, textil), nyolc folyamatosan cserélődő grafika és egy szobor kerül a látogatók elé. Mint a múzeum közleményében írta: alapvető rendezési elvük volt – a mai trendektől némileg eltérő módon –, hogy a falfelületeket a lehető legtöbb eredeti alkotás elhelyezésére használták fel, lemondva a pazarló bőkezűséggel üresen hagyott szakaszokról, nagy méretű szöveges üzenetekről.

Tiszteletben tartva a Cifrapalota műemlék mivoltát, szintén lemondtak a falak természetellenesen élénk színezéséről vagy éppen a paravánokkal, álfalakkal a kiállítóteret szinte „labirintussá” változtató koncepciókról is. Mindamellett teljesen nem mondtak le a gyorsabb és élvezetesebb, hangulati alapú befogadást is elősegítő, egyben alapvető információkat közlő vizuális elemekről, melyeket különböző magasságokban fresco eljárással vittek fel a falakra – írták közleményükben. A Kecskeméti Művésztelep épületeiről, alkotóiról készült korabeli fotográfiákat például a festmények feletti sávban helyezték el, míg Mednyánszky világháborús képei esetében a mögöttük lévő falfelületen jelenítették meg az egyik jellemző hadszíntér felnagyított fényképét, azaz a műalkotások számát emiatt nem kellett csökkenteni.

Tungsram.jpg
Faragó Géza: Tungsram-plakát terve (1912)

A kiállítás hat egymás után bejárható tematikai egységből áll: A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919); Farkas István (1877–1944) életműve; Tóth Menyhért (1904–1980) életműve; Mednyánszky László (1852–1919) életműve; Nagy István (1873–1937) művészete; Magyar művészet a 20. század első felében.

A május 25-i megnyitón beszédet mond dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. A kiállítást bemutatja a kiállítás kurátora, ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője. Közreműködik a Novum Kamarazenekar.

A kiállításhoz kapcsolódó programokról bővebb információ itt.