fbpx

Új állandó kiállítás nyílt Sátoraljaújhelyen

Új állandó kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban Egy város ezer arca címmel.

A megújult várostörténeti tárlat Sátoraljaújhely és a zempléni régió történetét mutatja be egy teljesen új nézőpontból, olyan politikai fordulópontokat, valamint gazdasági és társadalmi folyamatokat kiemelve, amelyeknek hatása a jelenben is érzékelhető. A Kazinczy Ferenc Múzeumban eddig nem volt olyan kiállítás, ami ilyen behatóan foglalkozott volna a régió történelmével.

A bemutató létrehozásánál az alkotók Boris Groys azon elméletét tartották szem előtt, miszerint a kiállítások fő forrásait a történelem által hátrahagyott hétköznapi tárgyak adják.

A tárlaton szereplő műtárgyak jelentős része az elmúlt öt év gyűjtésének eredménye, melyek bemutathatják, milyen lehetett újhelyinek lenni a múltban, és mit jelentett a város az ott élőknek és az oda érkezőknek.

A kiállítás megidézi a Sátoraljaújhely egykori elitjének számító és a város peremvidékén élő emberek egyéni életútját és sorsát, valamint a város történetét a reformkortól a rendszerváltozásig.

Kossuth Lajos közéleti pályájának első írásos emlékéből kiindulva járja körül a reformkori politikus kultuszát és kötődését Sátoraljaújhelyhez.

A látogatók a polgárosodás időszakának párbajairól szóló korabeli híreken keresztül tudhatják meg, hogyan vált a város egy dinamikusan fejlődő, ígéretes jövő előtt álló településsé a huszadik század elejére. A tárlat emellett bemutatja az első világháború viszontagságait, a város stratégiai jelentőségét és a trianoni békekötést is. Betekintést nyújt a két világháború közötti és a második világháború utáni korszakba is egészen a rendszerváltásig, mindezt összekötve a városlakók által adományozott tárgyakkal és személyes történetekkel.

Fotók: Szoboszlay Marcell

A rovat további cikkei