fbpx

Új arcok a vásznon: 10 lány

Alábbi listánkban olyan fiatalokat gyűjtöttünk össze, akik nemrégiben tűntek fel a magyar filmben.

Vannak köztük évek óta aktív színésznők, színművészetis hallgatók, felvételire készülők és akad olyan is, aki talán nem színészként folytatja, de annyi biztos, hogy mindannyian fontos szerepekben tűntek fel az utóbbi években.

Berényi Bianka

Berényi Bianka a Virágvölgyben

Berényi Bianka kissé meghökkentő Instagram-oldaláról már sokaknak ismerős lehetett, amikor feltűnt a Csuja László rendezte Virágvölgyben a szintén amatőr Réti László, többszörös speciális olimpiai bajnok oldalán. A menekülő párról szóló road movie világpremierje a Karlovy Vary Filmfesztiválon volt, ahol a régióban készült első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját.

Herr Szilvia

Herr Szilvia a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) Esztereként

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) nem kevésbé fontos témáról szól, mint a kamaszkor szorongató, küzdelmekkel teli oldaláról, az online zaklatásról és annak következményeiről. Herr Szilvia játssza benne Esztert, a gimnazista lányt, akinek történetén keresztül végigkísérhetjük, milyen, amikor egy fiatal lába alól kicsúszik a talaj, milyen borzalmas veszélyekkel jár, ha valaki azt érzi, nem számíthat senkire.

Gáspárfalvi Dorka

Gáspárfalvi Dorka
Fotó: Fazekas István

17 éves, de ötéves kora óta forgat, jövőre felvételzik a színművészetire. Hatévesen kapta meg első komoly szerepét Szabó István Az ajtó című filmjében, ahol Helen Mirren gyermekkori énjét alakította. Deák Kristóf Mindenki című kisfilmjében az egyik főszereplő volt. A film 2017 februárjában hazahozta a legjobb kisfilmnek járó Oscar-díjat. 2018-ban szerepelt a Goda Kriszta rendezésében készült BÚÉK című nagyjátékfilmben. 2019-ben a Bagota Béla rendezte Valan – Az angyalok völgye című erdélyi thrillerben Hajnalka szerepében volt látható.

László Panna

László Panna a FOMO: Megosztod és uralkodsz című filmben

A tavalyi év egyik legnagyobb visszhangot kapott mozija Hartung Attila FOMO: Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmje volt, a női főszerepben a 20 éves László Pannával. A fiatal lány kétszer felvételizett színművész szakra, legutóbb a második rostáig jutott. Jelenleg a Corvinusra jár, és egy interjújában így nyilatkozott: „Érdekel az újságírás, a műsorvezetés, a film. Innentől kezdve elkezdtem úgy szemlélni az egészet, hogy lehetek bármi, és ez tök jó.”

Mészáros Blanka

Mészáros Blanka a Guerilla című filmben

Mészáros Blanka Junior Prima-díjas színésznő, 2010 és 2015 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulója volt, 2015-től a Katona József Színház tagja, ahol gyakorlatát is töltötte. Több kisfilm mellett szerepelt Tiszeker Dániel #Sohavégetnemérős, Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok és Kárpáti György Mór Guerilla című filmjében.

Nagy Katica

Nagy Katica 2019-ben végzett a a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, gyakorlatát a kecskeméti Katona József Színházban töltötte. Több kisfilmben is szerepelt, 2018-ban pedig Annát alakította Reisz Gábor számos díjat nyert Rossz versek című filmjében.

Szőke Abigél

Weiner Klára szerepében az Akik maradtakban

Szőke Abigél 21 éves, jelenleg másodéves a Pesti Magyar Színház színiakadémiáján. Sopsits Árpád rendezte 2016-os A martfűi rémből is ismerős lehet, de játszott Pálfi György Engedj be! című színdarabjában is, tavaly pedig főszerepet alakított Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjében, mely felkerült az Oscar tízes listájára.

Sztarenki Dóra

Az 1945 című filmben

Sztarenki Dóra táncosként végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, diplomaszerzése után az ExperiDance-hez szerződött. A főiskolán később elvégezte a táncpedagógus mesterképzést is. Az HBO csatornán futó Terápia című sorozat kedvéért részben felhagyott táncos karrierjével. Sorozatszerepei mellett több filmben (#Sohavégetnemérős, A martfűi rém, Török Ferenc 1945 és Szász Attila Félvilág című filmje) és színházi előadásban is szerepelt, 2018-tól a Centrál Színház tagja.

Walters Lili

Jelenet a Drakulics elvtársból

Walters Lili színésznő, valamint a Dorothy’s Legs elektropop-duó énekese. A Pesti Magyar Színiakadémia tagja volt, 2016-tól pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos hallgatója. Játszott Török Ferenc 2014-es vígjátékában, a Senki szigetében, 2019-ben pedig Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című filmjében, amiért idén márciusban megkapta a Magyar Mozgókép Szemle gáláján a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Wrochna Fanni

Jelenet a Békeidőből

Wrochna Fanni 2014 óta szerepel különböző filmes alkotásokban, a kisfilmek mellett utoljára az idén márciusban online debütáló, Hajdu Szabolcs rendezésében készült Békeidőben láthattuk, ahol karakteréhez fűződik a film egyik maradandó, erős jelenete (a sok egyéb fontos és fajsúlyos momentum mellett): abúzus éri egy helyzetét kihasználó rendezőtől az autó hátsó ülésén.

Nyitókép: Szőke Abigél az Akik maradtak forgatásán

A rovat további cikkei