Xavier Dolan kanadai rendező, színész, forgatókönyvíró lesz a 77. cannes-i fesztivál második legjelentősebb versenyének, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű program zsűrijének elnöke.

000_33FB7PM.jpg
Xavier Dolan kanadai filmrendező. Fotó: Loic Venance / AFP

A Képzelt szerelmek, az Így is, úgy is Lawrence, a Tom a farmon című filmek 34 éves rendezője rendszeres meghívottja a világ egyik legjelentősebb filmes találkozójának, ahol 2014-ben az Anyu című alkotásáért megkapta a zsűri díját, két évvel később pedig a zsűri Nagydíját érdemelte ki az Ez csak a világ vége című drámáért.

Xavier Dolan első nagyjátékfilmjét, a Megöltem anyámat című művet 19 évesen készítette el, és tavaly nyáron bejelentette, hogy már nincs sem vágya, sem ereje ahhoz, hogy további filmeket forgasson. A filmnyelvet megújító filmek bemutatását célul kitűző Un certain regard kategóriájába a hivatalos versenyprogramhoz hasonlóan mintegy húsz alkotás kap meghívást. Mindkét szekció programját április 11-én, párizsi sajtótájékoztatójukon hozzák nyilvánosságra a szervezők.

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg. Az idén leginkább várt filmek között található egyebek mellett Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készülő Megalopolis, Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező adaptációja Emmanuel Carrère francia szerző Limonov című életrajzi regényéből, valamint Terrence Malick amerikai rendező Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje Röhrig Gézával a főszerepben.