Bár a 2020-as év számukra is hozott veszteséget – kilenc koncert és egy meghívás az Egyesült Államokba ment a levesbe –, saját bevallásuk szerint rengeteg jó dolog történt velük idén, így most nehéz is lenne őket erről az életigenlő hullámról eltéríteni. Ez az erő abszolút tetten érhető az új dalban is.

„Mivel a zenekar az elmúlt hónapokban újjászületett, mind a tagok, mind az öndefiníció szempontjából, időszerűnek gondoltuk, hogy egy dallal mutassuk meg, mik vagyunk most és mi várható a jövőben tőlünk” – meséli a dalról Nagy István.

Akik ismerik a zenekar képi világát, azoknak nem meglepetés, hogy létezik egy Kassandra-univerzum, ahol groteszk karakterek élnek. Ez a világ először egy bábklipben mutatkozott be, ott latex testben születtek meg a főhősök Molnár Lívia bábművész keze által, majd Lázár M. Viktor képregényrajzoló gondolta tovább képregény (ez a Mélyvíz lemez bookletje is egyben) és animáció formájában.

„Amikor klipről, képi megjelenésről gondolkodunk, akkor szeretjük ezeket a világokat összeereszteni – ez idáig élőképeket rejtettünk a kreált díszletekbe, mivel egy kifordított valóságot akartunk megjeleníteni, ahol mi csak asszisztálunk” – idézi fel a dalhoz tartozó videó születését Vaskó Reni, a zenekar énekese. „A mostani live sessionben viszont pont fordítva történik: a valóság adja a keretet, és a karaktereink csöppennek bele ebbe a számukra sokkal bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb, hangosabb való világba, ahol csetlenek-botlanak” – teszi hozzá.

A live session ötlete egyébként Szeifert Bálinttól érkezett, még a nyáron, amikor úgy tűnt, csak kisegíti a zenekart – első körben így szerettek volna emléket állítani a közös munkának. A stáb Domonkos Balázs vágóval – aki a jelen klip rendezője és egyik operatőre is – és Lázár M. Viktorral kérésként annyit kapott, hogy „legyen olyan, mint a Pumukli: élő képek és animatik egyvelege”. Hozzájuk csatlakozott még a forgatásra operatőrként Balla Gábor, a felvételek a TomTom Stúdióban készültek Kölcsényi Attila „hangfelügyeletével”, ő készítette a keverést és a mastert is.

A végeredmény magáért beszél, akárcsak a dal – a Kassandra pedig hamarosan ismét új dallal jelentkezik, miközben már születőben a következő lemez, de addig még néhány budapesti és vidéki koncerten, fesztiválon el lehet majd őket csípni élőben is.

Nyitókép forrása: Kassandra