A Szalon és ebédlő a Batthány-kastélyban címet viselő tárlatot Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közigazgatási államtitkára nyitotta meg szerdán.

Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann kastély az ország egyik legjelentősebb műemlék együttese az óbudai Zichy-kastély, a fertődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély mellett.

A körmendi önkormányzat az elmúlt években sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston-program pályázatain, 2017-ben tízmillió forint, 2018-ban 12 millió forint, 2019-ben pedig újabb tízmillió forint támogatást nyert el a helyi múzeum állandó kiállításainak létrehozására, bővítésére.

A Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található két helyiségben enteriőröket mutat be a múzeum.

Az első terem egy szalont, a második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből.

A második világháború végén és a szovjet megszállás idején a körmendi kastély berendezési tárgyai elpusztultak, eltűntek, egyetlen eredeti bútor sem maradt meg. Ezért a kiállításon egy lehetséges rekonstrukció látható, amely felidézi az 1883–1914 között élt Batthyány-Strattmann Ödön herceg korát.

A szalon egyetlen Batthyány vonatkozású bútora – egy ruhásszekrény – Batthyány Kázmér 1849-es külügyminiszter kisbéri kastélyából származik, emellett van egy copf stílusú kandallója is, amely az elmúlt évszázadban a kastély több termében is helyet kapott. A szalon falait a Batthyányak várait ábrázoló festmények díszítik.

Az ebédlő kiválóan reprezentálja az épület több mint fél évezredes történetét.

Falai tartalmazzák a középkori vár falazatát, melynek emléke egy ma is látható lőrés. A falazat felső része a barokk átépítéskor formálódott, a klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat. A 20. század második felének emléke az étellift, az ebédlőasztalon pedig Batthyány-mintás herendi étkészlet látható.

A Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című, digitális elemekkel is kibővített, háromnyelvű szövegekkel ellátott új állandó kiállítás a múzeum másik két – Körmend és a Batthyányak évszázadai, valamint Cipőtörténeti gyűjtemény című – állandó tárlatával június 30-tól várja a látogatókat.

Fotók forrása: Muzeumkormend.hu