A zeneház a 20. évfordulós nagy nézettségű Budapest Folkfőváros (2015) című kisfilmjében „kivitte” a népzenét és -táncot a fővárosi utcára, a Bazilika elé. Azóta a Fonó számos külső, nemzetközi és vidéki fórumon volt aktív, mint szervező, vagy mint kiadó, a Fonó klubokba országszerte és külföldön, a nemzetközi toplisták dobogós helyeire a világzenei piacon vitte el a nép- és világzene kiemelkedő alkotóit. És bár megépült a többszörös Magyar Brands díjas és nemzetközi WOMEX Top Label díjazott márka, a központ továbbra is a Sztregova utcai zeneház, amelybe jó bejönni művésznek és közönségnek egyaránt, mert otthonos és befogadó.

A film külső felvételei a magyar kulturális örökség emblematikus helyszínein forogtak, így a zsámbéki romtemplomnál és a szentendrei főtéren, hogy végül megérkezzenek a Fonóba, ahol békésen megférnek egymás mellett a nép-, a világzene és az etnojazz irányzatai.

A forgatási folyamat hosszú időt vett igénybe, hiszen a járvány miatt többször újra kellett tervezni, szervezni a művészeket, akik mind első hívásra jöttek – akárcsak az előző években – hogy szerepeljenek a Fonó ünnepi kisfilmjében.

Fotó: Fonó