A kiadványokat Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője mutatta be szerdán Budapesten.

A könyvhetet az idén a járványhelyzet miatt mégsem rendezik meg a tervezett formában a Vörösmarty téren szeptemberben, a programok közül néhány szeptember 17. és 20. között online formában valósul meg.

„Így sajnos sokkal kisebb az esélye, hogy eljussanak a könyveink a vásárlókhoz” – mondta Pécsi Györgyi, kiemelve, hogy a járvány az MMA Kiadót is érzékenyen érintette, március közepétől június elejéig szünetelt a könyvkereskedelem, de június közepétől megélénkült az érdeklődés, az internetes vásárlás felerősödött.

A kötetek problémaérzékenyek, eredetiek, újragondolásai egy dolognak, hiánypótlók, a felfedezés örömét adják – mondta, hozzátéve: a könyvek a legkülönbözőbb művészeti területeket érintik, köztük a film-, a fotó-, a színházművészet, a szépirodalom, a művelődéstörténet, a művészettörténet, a filozófia és az építőművészet területét. A sokszínű kiadói munka leképezi az MMA jelenlétét és tevékenységét – tette hozzá.

Kucsera Tamás Gergely kiemelte: mintegy négy tucat könyv jelenik meg az idei évben és ugyanennyi videós anyag is. Széles a működési területük, ami széles szakértői gárdát feltételez, akik a mintegy 20 fős kiadó mögött dolgoznak.

Mint mondta, az elmúlt nyolc évben minden kiadványnak van előzménye. Példaként emelte ki a Sára Sándor munkásságát bemutató kötetet, amely az alkotót ezúttal a fotóművészeten keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel. Az életmű legfontosabb pontjait összefogó reprezentatív album, amelyben 200 fotó szerepel, méltó emléket kíván állítani a sokoldalú – rendezőként, operatőrként, fotósként, tévéigazgatóként is tevékenykedő – művésznek.

Az MMA Kiadó új kötetei között van a Sára Sándor-album mellett a Cs. Szabó László esszéiből és kritikáiból válogató Hősök és antihősök, Szilágyi István Messze túl a láthatáron című új regénye, Szemadám György Lélekszkafander című családtörténete és Radó István Egy filmdramaturg emlékei című kötete.

Az új kiadványok között megtalálhatók Bódy Gábor filmművészeti írásai, Gróh Gáspár Szabó Dezsőről írt monográfiája, valamint a Borbándi Gyula író, Harag György színházi rendező, Haris László fotóművész és Marosi Miklós építész munkásságát bemutató kötetek.

A hagyományosan a magyar szerzők munkáit felvonultató könyvheti újdonságok mellett a kiadó által frissen publikált művek között van az MMKI Pars Pro Toto-sorozatának öt kötete: Roger Scruton A szépről című könyve, Russell Kirk Amerika brit kultúrája című kötete, Jean-Luc Nancy Noli me tangere című munkája, Tomas Kulka Giccs és művészet című könyve, valamint Thomas Leddy Rendkívüli és mindennapi című kötete.

A Magyar Művészeti Akadémia 2017. november 1-jén indította el a 100 százalékban saját tulajdonában lévő MMA Kiadó Nonprofit Kft.-t. Az MMA Kiadó legfőbb célja az MMA és intézményei gondozásában megjelenő könyvek (művészeti könyvek, albumok, katalógusok, konferenciafüzetek, életmű-feldolgozások), CD-k, DVD-k és a Magyar Művészet periodikum kiadása, továbbá az MMA által megrendelt életmű-dokumentációk készítése, portréfilmgyártás, videószolgáltatás, valamint a fotó- és videóarchívum gondozása.

Az MMA Kiadó évente 40-60 – zömében saját, kisebb részben közös kiadásban megvalósuló – kiadvánnyal jelentkezik a könyvpiacon, 2019-ben 41, 2020-ban várhatóan ennél valamivel több, nagyjából 50 címmel. Közös kiadásban, illetve együttműködésben partnerei az MMKI, a MÉM, az OSZK, a Magyar Filmarchívum és a Hagyományok Háza.

Fottás és fotó, MMA