A lap nyomtatásban kéthetente, minden páros pénteken jelenik meg. Online változata folyamatosan frissül a www.orszagut.com oldalon – mondta el Falusi Márton főszerkesztő az újságot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. A művészet, tudomány és közélet hármassága jelöli ki azokat a tájékozódási irányokat, amelyekre a lap folyamatosan figyel – mutatott rá.

A szerkesztőbizottság elnöke Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A szerkesztőbizottságban dolgozik Alexa Károly József Attila-díjas irodalomtörténész, Gazsó L. Ferenc Táncsics-díjas író, újságíró, Kodolányi Gyula József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, Kulin Ferenc Széchenyi-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, M. Kiss Sándor történész, Orosz István grafikus, animációsfilm-rendező, a nemzet művésze és Zelnik József etnográfus, író.

Falusi Márton emlékeztetett arra, hogy az újság legfontosabb szellemi előképe a Deák Ferenc Társaság Országút címmel 1935-ben útjára indított folyóirata, amely a magyar közép hagyományát jelenítette meg. Hozzátette, hogy a magyar közép hagyományát a konzervatizmus, a kiegyensúlyozott nemzeteszme és a higgadt írás jellemzi, az Országút című lap is erre fog törekedni. Összművészeti lapról van szó, amely valamennyi kulturális jelenség iránt tájékozódik.

A lap főszerkesztő-helyettese Király Farkas, szerkesztő Farkas Ádám, Pásztor Péter, Rónai-Balázs Zoltán és Windhager Ákos.

Mezey Katalin kiemelte, hogy az újság ötletgazdája Kodolányi Gyula volt, benne merült föl, hogy a mai magyar szellemi élet széttagoltságát és egyenetlenségeit egy szellemi fórummal kellene gazdagítani, amely lehetőséget ad a párbeszédre és az értékelvűség, a hagyomány értékeinek felújítása irányába visz.

A képek forrása az Országút Facebook oldala.