Áprilisban jelenik meg a zongoraművész legújabb albuma, amelyen Chopin mindkét zongoraversenyének felvétele hallható a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

Farkas Gábor régóta kötődik a zenekarhoz, különösen 2003 óta, amikor megnyerte a Magyar Rádió nemzetközi versenyét. Az idén kilencvenedik születésnapját ünneplő, nemzetközileg elismert Chopin-előadó, Vásáry Tamás tanítványaként Farkas Gábor a romantikus zene egyik kiemelkedő tolmácsolója, az e-moll és f-moll zongoraverseny a koncerttermek egyik legnépszerűbb repertoárdarabja. A lemezbemutató koncert május 10-én lesz a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Ezt követően kezdődik az idei év másik fő programsorozata, amely májustól decemberig tart: 2023-ban Rachmaninov születésének 150. évfordulóját ünnepli a zenei világ, s ebből az alkalomból Farkas Gábor azt tervezi, hogy eljátssza Rachmaninov összes zongoraversenyét: az öt művet öt zenekarral, öt helyszínen, Budapesten kívül vidéki koncerttermekben is.

Ezt megelőzően, februári-márciusi, Japánban tartott koncertjei és kurzusai után Farkas Gábor március 26-án Debrecenben, 28-án Szegeden lép fel, majd április 2-án szólóestet ad a Zeneakadémia Nagytermében. A szólóest programját Farkas Gábor úgy állította össze, hogy bemutassa, Liszt Ferenc bizonyos művei milyen hatással voltak a későbbi zeneszerző óriásokra, jelen esetben az impresszionistákra.

Farkas Gáborral legutóbb 2022 tavaszán, a bécsi szalonok világát idéző Soirées de Vienne című lemezéről beszélgettünk, amelyen a zongoraművész Franz Schubertet és korát helyezte különleges perspektívába.

Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu