Ismét kortárs magyar dráma ősbemutatójára készül a Szkéné Színház. Háy János, Tasnádi István vagy Székely Csaba után ezúttal Szivák-Tóth Viktor Fényeskedjék neki című drámáját mutatják be a Műegyetemen.

Szivák-Tóth Viktort, a sokoldalú alkotót, aki író, rendező, dramaturg és színész-drámatanár, elsősorban a közösségi színház és a színházi nevelés területén ismerhette meg a közönség. Színházi és színházi nevelési produkciókat hozott létre a KÁVA, a Kerekasztal, a RÉV, a Soltis Lajos és a K2 Színházzal, a KB35 Társulattal, a Láthatáron Csoporttal, a Vekker Műhellyel és a Pesti Magyar Színházban is. Vezetésével jött létre és működik a Szkéné Színház ifjúsági és közösségi műhelye, a Rakpart3.

Drámaírói tehetségére Radnóti Zsuzsa dramaturg figyelt fel,

amikor 2020-ban az Örkény István drámaírói ösztöndíjat elnyerte a darabjával. Ennek lezárásaként felolvasószínház is készült a jelenlegi szereposztásban.

„A színház jelenidejűsége magától értetődő, én a kortárs drámák közül is azokat kedvelem leginkább, melyek közvetlenül szólnak a világról, amiben élünk. Nem is törekedtem arra, hogy a közéleti vonatkozásokat elleplezzem, inkább azt az általános érvényű gondolatot kerestem, ami ezek mélyén lapul, így lyukadtam ki újra és újra a korrupció témájánál” – számol be a darab születésének motivációiról a szerző.

A dráma témája egy nagyvállalkozó halála utáni privát tor eseményeiből építkezik.

A szereplők családi, baráti és üzleti kapcsolatai az évek során kibogozhatatlan és szétszakíthatatlan kötelékké fonódtak össze, melyet most mégis próbára tesz a gyász: a szövetség központi figurájának elvesztése. Az ismerős helyzetek, nagyon is mai párbeszédek mögött fölsejlik egy Hamlet-parafrázis és nemzeti drámáink jambikus lüktetése.

Az egyszerre súlyos és végletekig komikus helyzetekben vergődő karakterek megformálása igazi színészi kihívás,

az alkalmi társulat tagjai színpadon még sosem játszottak együtt.

A gyászoló özvegyet Enyedi Éva formálja meg, akit a Pintér Béla és Társulata révén számtalanszor láthatott a közönség a Szkéné színpadán, de legalább ennyire otthonosan mozog itt Szikszai Rémusz is, aki többek között a színház egyik állandó társulata, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás vezetője. Török-Illyés Orsolyát az Árvácskában láthatta a Szkéné közönsége, illetve számtalan független produkcióban, filmszerepben. A produkció különlegessége, hogy további két szereplője is Örkény-ösztöndíjas drámaíró: Formanek Csaba (2018, 2019), a Kettőspont Színház vezetője, színész, író, rendező és Márfi Márk (2022), akit többek között a Radnóti Színház 10 című előadásában láthatott a közönség, illetve saját monodrámájában, a Telikben.

A díszletet Valcz Péter tervezi, akit a Szeretett Vezérünk rendezőjeként ismerhetett meg a Szkéné közönsége, a jelmeztervezők Zubor Kata és Komesz Borbála.

Nyitókép: Török-Illyés Orsolya, Márfi Márk. Fotók: Slezák Zsuzsi