Visszakerült szerdán a 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára a kereszt.

A keresztet egy daru emelte a levegőbe, és arról szerelték fel a huszártorony tetejére, amelynek sziluettje az elmúlt napokban egyre inkább kirajzolódott az állványzat mögött. A keresztet két nappal azelőtt helyezték vissza, hogy Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz az építkezésen, napra pontosan egy évvel azelőtt, hogy a gótikus építészet remekműveként számontartott katedrális újranyitja kapuit.

Az illetékes hatóságok döntése alapján a székesegyházat az eredeti formájában állítják helyre. A leomlott 66 méter magas huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A huszártorony fokozatos újbóli megjelenése jelzi hónapok óta a párizsiak számára a munkálatok előrehaladását. A torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, mint az összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából (220 tonna), a borítása és a díszítése pedig ólomból (140 tonna), a csúcsát egy korona, egy kakas és egy kereszt díszíti. A kakas szerdán még nem volt látható a kereszt tetején, amelyet a francia elnöki hivatal szerint a katolikus hagyományoknak megfelelően „meg fognak áldani a következő napokban egy, az államfő látogatásától független szertartás keretében”. A huszártoronyra egy új kakas kerül, mert azt, amelyik túlélte a tűzvészt, egy készülő múzeumban fogják kiállítani.

Az újjáépítést vezető Philippe Jost múlt héten közölte, hogy miután a huszártorony elérte a 96 méteres magasságot, a következő lépés az lesz, hogy beborítják ólommal, majd az állványzatot, amely jelenleg eltakarja, lebontják. A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.

A képen a felállványozott párizsi Notre-Dame december 5-én. Fotó: MTI / EPA / Yoan Valat