Új, a 20. századi alkotásokkal foglalkozó művészeti múzeum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között pénteken Berlinben.

A Berlin Modern alapkőletétele. Fotó: AFP / Stefanie Loos
A Berlin Modern alapkőletétele. Fotó: AFP / Stefanie Loos

A Berlin Modern néven emlegetett múzeum a német Nationalgalerie (Nemzeti Galéria) hetedik helyszíneként épül fel várhatóan 2027-re. Az új múzeumot a Neue Nationalgalerie (Új Nemzeti Galéria) szomszédságában építik fel.

 

Klaus Biesenbach, a Neue Nationalgalerie igazgatója, aki a leendő múzeumot is vezeti majd, elmondta, hogy hatalmas gyűjteményük elhelyezésére van szükség további helyszínekre. Hozzátette, hogy a múzeum mintegy 5000 műalkotásából jelenleg csak 172 alkotást tudnak bemutatni a Neue Nationalgalerie termeiben.

 

Az új gyűjteménytár energiahatékonyságával kapcsolatban felmerült korábbi aggodalmakra válaszolva Claudia Roth német kulturális kormánybiztos elmondta, hogy a múzeum terveit átdolgozták, és reméli, hogy a fenntarthatóság példaképe lesz. Az épület terveit és a változtatásokat is a svájci Herzog & de Meuron építésziroda készítette. Ez az iroda dolgozott korábban a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem, a pekingi olimpiai stadion és a müncheni Allianz Aréna tervein is.

 

Berlin Modern látványterve.jpg
A Berlin Modern látványterve. © Herzog & de Meuron

Az új múzeum létrehozásának teljes költségvetése mintegy 450 millió euróra (175 milliárd forintra) rúg. Kai Wegner, Berlin polgármestere hangsúlyozta, hogy az új múzeum fontos, hiánypótló intézménye lesz a város kulturális életének, felépítését indokoltnak és feltétlenül szükségesnek nevezte.

 

Az 1968-ban átadott Neue Nationalgalerie öt évig tartó, átfogó felújítási munkálatai 2021-ben fejeződtek be.