Kórházba került Harvey Weinstein volt hollywoodi producer szombaton, New Yorkba való visszatérésekor, miután a városi fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a nemi erőszak és szexuális erőszak miatt 2020-ban hozott ítéletét.

Zaklatási ügyek - Harvey Weinstein
Harvey Weinstein szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt amerikai filmproducer (középen) ügyvédje, Donna Rotunno (jobbra) társaságában bírósági meghallgatásra érkezik New Yorkban 2019. július 11-én. Fotó: MTI / EPA / Justin Lane

A bírósági döntés felháborodást váltott ki a Me Too-mozgalomban annak ellenére, hogy Harvey Weinstein továbbra is börtönben van egy nemi erőszakért kiszabott, Kaliforniában hozott ítélet miatt.

„A New York-i büntetés-végrehajtási hivatal megállapította, hogy Weinstein azonnali orvosi ellátásra szorul” – közölte ügyvédje, Arthur L. Aidala az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Hozzátette: „több vizsgálatot végeznek Harvey-n, és megfigyelés alatt tartják”.

Csütörtökön New York állam fellebbviteli bíróságának tanácsa 4–3 arányban új tárgyalást rendelt el, mert úgy találta, hogy az eredeti bírósági eljárásban olyan tanút is meghallgattak, akinek a vádlott elleni vallomása nem kapcsolódott az ott szóban forgó ügyhöz.

A 72 éves Harvey Weinsteint egy New York-i bíróság 2020-ban bűnösnek találta abban, hogy 2013-ban megerőszakolta és szexuálisan bántalmazta Jessica Mann egykori színésznőt, 2006-ban pedig szexuálisan zaklatta Mimi Haleyi egykori produkciós asszisztenst. A férfit 23 év börtönbüntetésre ítélték.

A Me Too-mozgalmat 2017-ben a leköszönt producer viselkedéséről szóló leleplezések indították el, akinek a múltban óriási befolyása volt a filmiparra, Hollywoodra. Azóta több tucatnyi nő, köztük Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow színésznő vádolta meg Harvey Weinsteint zaklatással, szexuális erőszakkal vagy nemi erőszakkal, sok esetben azonban már elévült a vád.