Két lemezbemutatót is elcsíphet, aki márciusban a Fonóba látogat. A tizenöt éve fennálló Hajdu Klára Quartet március 9-én játssza Fúvom az énekem című lemezének anyagát, március 22-én pedig a Lámpaláng várja az érdeklődőket saját dalokkal és megzenésített versekkel.

HajduKlaraQuartet.Borbely.jpeg
Hajdú Klára Quartet

Bár a zenei világ különböző, a Fonóban mindkettőnek helye van. Hajdu Klára kvartettje tizenöt éve a jazzszakma elismert zenekara. Négy lemezükből kettő Fonogram-jelölt lett. Dalaikat Európától Mexikóig pörgetik a rádiók, és minden eddigi albumuk elérhető a japán lemezboltok polcain. A zenekar Fúvom az énekem című lemeze 2022 tavaszán jelent meg, amelyen Klára kedvenc magyar népdalai hallhatóak a quartettől megszokott hangzásban és hangszerelésben. A zenekar először hozza a Fonó színpadára a népzenei ihletésű albumot, vendégük ezúttal a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, Borbély Mihály. Ugyanezen az estén, március 9-én a Horváth „Tojás” Gábor Trio is fellép, s ami még jobb: egy jeggyel látogatható mindkét koncert.

A Lámpaláng zenéje trióból hattagú zenekarrá bővült, saját dalokkal, megzenésített versekkel, balladákkal, ráolvasásokkal és mondókákkal teremtenek kalandos zenei világot, egyfajta énekelt költészetet. Zenéjük előszeretettel kalandozik a műfajok erdejében: érint folkot, modern country popot, bluegrasst és időnként rockot. Tisztelegnek Weöres Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János és Nagy László költészete előtt. Az együttes március 1-jén megjelent új, Egyedül a magasban címet viselő nagylemezére nagyon friss, gazdag és új Lámpaláng-hangzást álmodtak meg az alkotók, amely március 22-én hallható majd a Fonóban.