fbpx

Új világ született a Várkert Bazárban

Új világ született – 1914-1922 címmel mától nyílt meg a Várkert Bazárban az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet kiállítássorozatának befejező része. A több mint 2000 négyzetmétert elfoglaló tárlat nem csak Magyarország, de összeurópai viszonylatban is az eddigi legnagyobb ívű kísérlet arra, hogy száz év távolából – a háborút követő győztesi valamint a totális diktatúrák által sulykolt értelmezések helyett – új szempontok alapján mutassa be az egész XX. századot meghatározó tragikus eseménysorozatot.

Az ünnepélyes megnyitón Schmidt Mária, a kiállítás kurátora elmondta, a kiállítás kísérlet egy új és árnyalt értelmezésre. „Leginkább elődeinket szeretnénk bemutatni. Azokat az embereket, akik képesek voltak arra, hogy a hazájukért, közösségükért, hazánkért, közösségünkért meghozzák a legnagyobb áldozatot: odaadják érte az életüket. Ez a kiállítás tehát róluk és rólunk szól”- fogalmazott.

ivh1

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, aki meg akarja érteni a 20. századot, annak meg kell néznie a kiállítást, hiszen az I. világháború megismerése nélkül a század történelmét sem lehet megérteni.

„Azt is mondhatnánk, hogy nem csak 2015-öt írunk, hanem az I. világháború kitörése utáni 101. esztendőt, hiszen a világháború mind a mai napig hatással van minden napunkra, és meghatározza nem csak a napjainkat, de az elmúlt 100 év történelmét is”- mondta.

ivh3

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt emelte ki beszédében, mennyire fontos az, amire a monumentális kiállítás erős vizuális eszközeivel megpróbálja ráirányítani a figyelmet: arra, hogyan éltek az emberek a fronton és a hátországban, illetve miként tudtak tovább létezni a háború befejezése után egy minden szempontból megváltozott világban.

„Ez a kiállítás annak a megértését is szolgálja, hogy az identitásunk őrzése, erősítése szempontjából a személyes történetek legalább annyira fontosak, mint a közösségi narratívák”- fogalmazott.

ivh6

A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára: a mindent elemésztő, totális pusztítás egy gőzölgő fekete mocsár képében jelenik meg, míg a brutális mészárlást egy vágóhíd jelképezi. A látogatók bejárhatnak egy lövészárkot, és szembesülhetnek a propaganda tömegeket megmozgató hatásával is.

Bemutatja a háború hatását az egészségügy fejlődésére és az új orvosi eljárások megjelenésére. Hangsúlyt kap a nők és a család szerepének megváltozása, a Hősök folyosóján pedig több mint 300, hősi halált halt katona arcképe jelenik meg, akik a történelmi Magyarország hadseregében harcoltak.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával és a XX. Század Intézet szakmai szervezésében létrejövő kiállítás július 8-tól látogatható a Várkert Bazár Déli Palotájában.

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei