fbpx

Újabb Csontváry-festményt kínál eladásra a Virág Judit Galéria

Igazi művészettörténeti szenzációval érkezik a Virág Judit Galéria és Aukciós Ház az idei Art & Antique vásárra. Csontváry Kosztka Tivadar Piros ruhás gyermek című festménye régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol a kép. Március 3. és 6. között a nagyközönség nemcsak megnézheti, de meg is vásárolhatja a festményt.

Budapest, 2015. szeptember 21. Virág Judit galériatulajdonos beszél a Virág Judit Galéria jubileumi, 50. árverését beharangozó sajtótájékoztatón a Virág Judit Galériában a fővárosi V. kerületi Falk Miksa utcában 2015. szeptember 21-én. Az aukción Berény Róbert több mint százévnyi lappangás után előkerült Monacói tengerpart című képe, valamint Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka is szerepel. MTI Fotó: Marjai János

Csontváry Kosztka Tivadar Piros ruhás gyermek című képe a művész 1994-es nemzetközi kiállítás-sorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből. A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, a festő 2009-es monográfiájának címlapján is ez a festmény szerepel. A sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak idehaza, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is elvarázsolta a kiállítások látogatóit.

A Virág Judit Galéria bő fél éven belül a harmadik Csontváry-művet értékesíti. Decemberben a festőóriás Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indulva, minden rekordot megdöntve 460 millió forintért talált új tulajdonosra. A Hídon átvonuló társaság a galéria tavaly nyári private sale-jén szintén rekordáron kelt el.

Csontváry Kosztka Tivadar: Piros ruhás gyermek

„A Piros ruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket” − mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciós Ház tulajdonosa. Kiemelte: a kép kitüntetett népszerűségét a túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. „A Piros ruhás gyermekből áradó szuggesztivitás Csontváry főműveinek markáns képi világát idézi, ellenállhatatlan energiával tolmácsolva a művész semmivel sem összetéveszthető eredetiségét” − tette hozzá Törő István.

Nem Csontváry festménye lesz az egyetlen, amellyel az idén 25 éves Virág Judit Galéria részt vesz az Art & Antique művészeti vásáron. Március 3–6. között mások mellett Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is feltűnnek a galéria standján a Bálnában.

Nyitókép: Virág Judit galériatulajdonos. Fotó: MTI/Marjai János

A rovat további cikkei