Újra nagy nemzetközi kiállításra készül a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Ismét figyelmet fordítanak majd az érdekes látványvilágra és az interaktivitásra is a külföldi és magyar vonatkozású tárgyak mellett.

Az utolsó nagy nemzetközi kiállítást 2018-ban rendezte meg a múzeum: a dinoszaurusz-tárlatot akkor 98 ezren tekintették meg, melynek kollekciója szintén Amerikából érkezett. Az akkori kiállítás után bezárt a múzeum és egy hosszú felújítás vette kezdetét, majd a járványhelyzet is felerősödött, így most nyílt lehetőség egy újabb nemzetközi kiállítás létrehozására.

Cowboyok és indiánok – A legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás június 25-én, a Múzeumok éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

– jelentette be Fogas Ottó szerdán a helyszínen.

A muzeológus a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az anyag gerince az Egyesült Államokból, Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból érkezik majd Szegedre. A mintegy 600 négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás a többi közt az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját mutatja majd be. Láthatóak lesznek komplett viseletek, nyergek, fegyverek, lasszók, indiánok fejdíszei, békepipái – közölte a szakember.

A tárlat rendezése során törekszenek arra, hogy felelevenítsék a látogatóknak a korszakhoz kapcsolódó legendákat is – mondta Fogas Ottó, aki úgy fogalmazott, a negyven év fölötti korosztály elsősorban Karl May regényeiből ismeri a cowboyok és az indiánok világát. Így megidézik a témával foglalkozó filmeket, de a magyar „indiánokat” is a múlt század utolsó harmadából.

A kiállítás összeállítása során a Móra múzeum segítséget kap más hazai közgyűjteményektől is: így érkeznek tárgyak a Néprajzi Múzeumból vagy a győri Xantus János Múzeumból és magángyűjteményekből is. A tárlat egyik Magyarországról érkező érdekessége Xantus János puskája, egy Henry-karabély lesz. Az etnológus, természettudós német nyelven megjelent, amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, az író pedig róla mintázhatta Old Shatterhand alakját – mondta az igazgató.

Nyitókép forrása: Móra Ferenc Múzeum