fbpx

Újítók, feltalálók – Hegedűs Andrea és az üvegtextil

Hegedűs Andrea, az üvegtextil feltalálója gyermekkora óta több művészeti ágat is kipróbált: a balettől a néptáncon át jutott el a textilművészetig, innen pedig csak egy lépés kellett az üvegtextil feltalálásáig.

Hegedűs Andrea textiltervező művész, a budapesti székhelyű Andrea Hegedűs Design megalapítója az innovátorok élvonalába tartozik. Az ő találmánya a főként az építészeti, belsőépítészeti és lakberendezési célokra használt üvegtextil, mely két anyag házasításával született 2008-ban, és 2011-ben sikeresen debütált a 100% Design kiállításon.

A találmányt egy munkafelkérés körülményei ihlették: „Textiltervező vagyok, de egy munkafelkérés kapcsán elkerültem egy síküveggyárba, ahol elkezdtem kísérletezni azzal, hogy a két üveglap közé textíliákat helyeztem be, és ezeket vizsgáltam” – mondja Hegedűs Andrea, aki a nemzetközi textilszakma elismert művésze.

Az üvegtextil feltalálója gyermekkora óta több művészeti ágat is kipróbált: a balettől a néptáncon át jutott el a textilművészetig, innen pedig csak egy lépés kellett az üvegtextil feltalálásáig.

„Mindig is kísérletező alkat voltam, most is terveket készítek, mindig keresem az új anyagkombinációkat, különböző rétegződéseket, miként rakódnak egymásra. Így alakult ki az üvegtextil: az ipari technológiát összekapcsoltam a kézműves jelleggel, különböző hagyományos textiltechnikákat alkalmazok a folyamat során, és ebből egy teljesen új minőségű anyag született” – meséli Hegedűs Andrea.

Az elnevezés szintén a művész találmánya, akárcsak a technikai kivitelezés.

Az üvegtextil a belsőépítészetben és az építészetben is kedvelt, exkluzív megoldás: elsősorban síküveg felületek művészi dekorációjaként. Impozáns üvegtextil alkotásokat láthatunk például a budapesti 4-es metróvonal állomásain (Kelenföldön, Újbuda-központban, a Kálvin téren és a II. János Pál pápa téren), a Thália Színház télikertjében, a Duna Medical Center homlokzatán, a Géndiagnosztikai Centrumban, a Maternity Szülészeti Klinika tárgyalóiban, az újpalotai református templom díszüveg ablakain, a Csarnok tér világító köztéri elemein és megannyi magánlakás igényes enteriőrjében.

Hegedűs Andrea az üvegtextilt is továbbgondolta: az utóbbi években a világító szálak beépítésével kísérletezik, látványos eredményekkel.

Funkcionális művészet – így lehetne megragadni az üvegtextil esszenciáját. Látványos, dekoratív, harmonikus és egyedi: a műfajok közötti átjárhatóság egyik pompás gyümölcse. Jó érzés belegondolni, hogy ez a magyar lelemény is osztatlan sikert aratott nemzetközi szakmai körökben.

Fotók: Magyar Kultúra/Kurucz Árpád

Gáspár Kinga cikke a Magyar Kultúra magazin 2022/6. számában jelent meg.

A rovat további cikkei