A Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki. magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A zenekar lendületben van, a rajongók hamarosan kezükbe vehetik a 6. Tárkány Művek albumot.

A Junior Prima díjas
zenekar Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző nevéhez fűződik, ő
jegyzi a dalokat, átdolgozásokat, versmegzenésítéseket, szövegeket. Egy biztos,
a zenekar sajátos, ezer közül is felismerhető zenei világa csak itt,
Magyarországon születhetett meg, mert a friss szövegek, dalok valahogy ugyanannyira
a mieink, mint népzenénk, népdalaink.

A folyton új hangzást és inspirációt kereső zenekar ismét megújult: a dalok Fekete Bori előadásában szólalnak meg, Hámori Máté érzékeny gitárjátékával, Fekete Márton lendületes brácsa- és Molnár Péter bőgőkíséretével, a cimbalomnál a zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálinttal.

Az együttes új zenei anyaga a bluestól a rockig merítkezik a világzenei műfajokban, miközben nem felejtik népzenei gyökereiket. A népzenei témákat vegyítik jazz-, blueselemekkel vagy fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek népköltésekkel és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.

A cimbalom, brácsa, bőgő triója a népi vonós bandák hangzását idézi, de a gitár ezt jazzes, bluesos hangulatokkal átszínezi. Bori a népdalok finom hajlításait és a popzenei ritmizálást természetesen ötvözi, Viszkeleti Júlia és Bálint kórusával kiegészülve igazi vocal group hangzás jön létre, amely egészen különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei produkciók között.

A banda belevetette magát a koncertezésbe is: június 19-én a Tatai Sokadalmon, július 24-én Bihardiószegen a Bakator Fesztiválon lépnek fel.

Nyitókép: Tárkány Művek, fotó: Todoroff Lázár