fbpx

Újra szlovák filmben szerepel Borbély Alexandra

Főszerepet játszik a felvidéki Borbély Alexandra az Emma és a halálfejes lepke című novellából készülő, igaz történeten alapuló filmben.

Iveta Grófová filmje a világháború idején játszódik egy Pozsonyhoz közeli kis faluban, Pozsonypüspökin, amely akkoriban túlnyomó részt magyarlakta település volt. A főszereplőt Borbély Alexandra játssza, színésztársai között szerepel Milan Ondrík, az osztrák Florentin Groll és Alexander E. Fennon, valamint a magyar színészek közül Ujlaki Dénes, Monori Lili, Derzsi János, Molnár Piroska és mások.

Peter Krištúfek író korábban adaptálta forgatókönyvre az Emma és a halálfejes lepke című novelláját, de 2018-ban tragikus balesetben elhunyt, még mielőtt elkezdhették volna a filmes munkálatokat.

A gárdista „Szlovákia a szlovákoké!” szlogen az 1940-es években legfőképpen ahhoz vezetett, hogy kiűzték a cseh polgártársakat, majd következett a zsidók kitelepítése. Ebben a viharos időszakban játszódik a fiatal magyar özvegy, Marika története, aki egy zsidó kisfiút bújtat a második világháború alatt. Egy pozsonyi szabó fiát, akinél Marika korábban dolgozott. A kisebbségek és a szlovákok között növekszik a kölcsönös ellenszenv, erősödik a nacionalizmus. A háború véget ér, de a gyűlölet nem apad. A magyarokat kényszermunkára deportálják a környező településekről a cseh területekre. 

Az első filmkockák forgatásának helyszíne Medve község volt, de forgattak Zólyomban, valamint Pozsonyban is. A munkákat 2022 márciusában fejezik be, a nézők pedig 2023-ban láthatják majd a kész alkotást.

Fotók: Anton Faraonov PubRes

A rovat további cikkei