A fesztivált immár negyedik alkalommal azzal a szándékkal rendezik meg, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására.

A filmes seregszemlére 2017. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak – ez utóbbiak között nevezhetők animációs- és mobiltelefonnal készült filmek is. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatári korlátozás nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, melyek készítésében filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos hallgatók vettek részt.

Forrás: szegeder.hu

 Az online nevezéseket 2020. január 31-ig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 26-án kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor – az egyetlen Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre – által vezetett zsűri választja ki. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak.