A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár őszi kezdeményezésének komoly visszhangja lett, több mint ezer fát ültettek.

A Békés Megyei Könyvtár szomszédságában már erősödik az a kis facsemete, amit még Ültess fát és olvassa alatta! akció indításakor, ez év októberében ültettek. Ahogy akkor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere fogalmazott: a fa ültetése egy élet adása, az olvasás pedig az egész életünk során elkísér és gazdagít bennünk.

Albertus László a kezdeményezéssel részben környezetünk megóvására, megújítására, részben az olvasás fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet. Az akció az elindítása óta egyre csak szélesedett, az ötletgazda maga sem gondolta volna, hogy ennyien csatlakoznak majd hozzá. 

„Októberben, az Országos Könyvtári Napokon jelentettük be ezt a kezdeményezést, ami aztán túlnőtt a könyvtári napokon: először lokálisan, majd megyei szinten, utána országos szinten is kiteljesedett. Látszik, hogy fogékonyak rá a könyvtárak és a lakosság is, ezért úgy láttuk, jó lenne továbbvinni. Ez az elképzelésünk meg is hallgattatott, hisz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságán úgy gondolták, hogy támogatják a projektet, amit jövőre is folytathatunk" – mondta el Albertus László, hozzátéve: nagy öröm számára, hogy egy legfeljebb megyeinek gondolt kezdeményezés ilyen nagy népszerűségnek örvend és támogatásra talált.

Az öltetgazda beszélt arról is, hogy az Én könyvtáram országos projekthez kötődően kialakult egy szaktanácsadói hálózat, amelyben olyan kollégákat és lehetőségeket talált, akik és amelyek szintén segítették a megvalósítást.

Az Ültess fát és olvass alatta! program tízmillió forintos támogatást kap. Ennek segítségével 2020-ban lehetőség nyílik arra, hogy több rendezvényt hívjanak életre a környezettudatosság és az olvasás témakörében, hogy öko-olvasó tábort szervezzenek, és hogy még több fát ültessenek. A programban már egészen kis kortól szeretnék a gyerekekben tudatosítani azt, mennyire fontos, hogy környezettudatosan éljünk, hogy újrahasznosítsunk, és mindemellett, hogy milyen nagy érték az olvasás.