Bartok_Bela_ut
Hadik 1957-ben és 2018-ban
Bal oldali fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Bartók Béla Boulevard

Az út 1945 óta viseli Bartók Béla nevét, előtte Horthy Miklós útnak hívták. A századforduló óta Buda társadalmi és szellemi központja, itt alkotott többek között Lechner, Csontváry, Móricz, Kosztolányi és Karinthy, és itt írta meg Nemes Jeles László az Oscar-díja nyert Saul fia forgatókönyvét. Hogy nem csak a múlté az irodalom a Bartókon, az a programokon is látszik: a Hadik Irodalmi Szalon Szerb Antal A Pendragon legenda estjével hangolt karácsonyra.

Hadik_Irodalmi_Szalon
Fotó: Hadik Szalon Facebook oldala

Ráday utca

Nevét Ráday Gedeon műgyűjtőről és költőről kapta, de története során több névváltást is megélt. A Kálvin teret a Boráros térrel összekötő útvonal már a 18. század elején kialakult, az utcában lóvasút is közlekedett. A 19. század közepén az iparosodás kiindulópontja volt, 1834-ben pedig itt, a 32-es szám alatt kezdte meg működését az első magyarországi pezsgőgyár.

Raday_utca_R
Ráday utca 1957-ben és ma
bal oldali fotó: Fortepan

Az utca ma éttermeiről, zenei és kulturális életéről híres. 1979-ben már a Kálvin téri aluljáróban is rendeztek karácsonyi koncertet, idén december 23-án az If Jazz Cafe-ban Gerendás Péter, Liszt-díjas zeneszerző, énekes, gitáros ad koncertet

 

Falk Miksa utca

Lipótváros egyik legkülönlegesebb utcája ma galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciósházaknak ad otthont. Korábban, a 19-20. század fordulóján a város legfontosabb politikai-közigazgatási központja volt, ennek köszönhetően épültek a környéken a hivatalnokok igényeinek megfelelő bérházak is.

Falk_Miksa_utca
Falk Miksa utca, Kieselbach galéria, 1960-ban és 2018-ban
Bal oldali fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A Falk Miksa utca az évek során sem vesztett jelentőségéből, és Budapest legfontosabb műkereskedelmi csomópontja lett.

 

KultUnio

Budapest multikulturális negyede sok értéket őriz, köztük 220 műemlék épületet, kulturális kincseket és rengeteg izgalmas történetet. Például a Király utca 27-es szám alatt volt Ungerleider Mór Velence nevű kávéháza, ahol 1891?92 körül vetítettek először mozgóképeket.

KultUnio
Madách tér télen: 1945. és 2018.
Bal oldali fotó: Fortepan

A zsinagóga és a mellette elterülő zsidó negyed, a gasztro üzletek, a kanyargó szűk utcák, a rejtett kertek és házbelsők, valamint Budapest híres romkocsmái teszik izgalmassá és különlegessé a városrészt.

 

Fashion Street

Az utca története 1789-ben kezdődött, a kerület renoválási terveiben gróf Schilson János lefektette az alapjait, így létrejött a városközpont és a folyópart közti első összekötő utca, amely Deák Ferencről kapta a nevét. A két világháború jelentősen megtépázta, a szocializmus évei alatt tovább romlott az állapota. A műemléképületek megóvása különösen az elmúlt évtizedekben vált kiemelten fontossá, amikor egy ingatlanfejlesztő elhatározta, hogy luxusszínvonalú bevásárlóutcává alakítja. Ma már a turisták és a budapestiek számára is vonzó városrész, ahol izgalmasan keveredik a múlt és a jelen.

FashionStreet
Deák Ferenc utca 1979 karácsonyán és ma
Bal oldali fotó: Fortepan

Az ünnepi hangolódást nem csak a csodálatosan kivilágított Fashion Street teszi színesebbé, hanem a Deák Palotában Balázs Nikolett Tiszta udvar című, kortárs művészeti kiállítása is.

Deak_Palota
Fotó: Fashion Street Facebook oldala