1096_1050

 

A ma Kossuth néven ismert személyszállító gőzöst 1913-ban a Ganz gyár újpesti telepén építették, és a Ferenc Ferdinánd Főherceg nevet kapta. A járművet a tanácsköztársaság idején Rigó, majd 1930-tól kezdve Leányfalu névre keresztelték át, végül az 1953-ban történő átépítése után kapta a Kossuth nevet. A hajó Budapest?Esztergom, Budapest?Mohács útvonalakon árusokat, és velük együtt terményeiket, jószágaikat vitte a fővárosba, hétvégén pedig sétahajóként szállította a kirándulni vágyókat. A gőzöst 1976-ban leselejtezték, majd 1984-ben a múzeum gyűjteményébe került. 2004 óta a felújított műemlék a Lánchíd lábánál várja látogatóit.

kossuth-muzuemhajo-archiv
Jól ismert a kék-arany sávozással díszített porcelán étkészlet
Forrás: Fortepan

 

Az Utasellátó Vállalat története 70 évvel ezelőtt, 1948. november 20-án, az alapítólevél aláírásával kezdődött. Az utasellátás kezdete azonban korábbra nyúlik vissza: a hazai vendégfogadók és restik világát Krúdy Gyula írásaiból is jól ismerhetjük.

A vállalat kezdetben a vasúttal utazók kényelmét szolgálta ki, és hamarosan a vállalathoz került a hajókon való vendéglátás is. Egy különleges, hajókon használt alpakka étkészlet darabjai és a Sirály hajó modellje idézi meg a vállalat működését a vízi járműveket. A kiállítás a tárgyak és fotók segítségével járja végig a hazai utasellátás történetét, olyan érdekességekkel, mint például a Hofi Géza által festett tányér. A vállalat logója a híres porcelánok mellett visszaköszön kártyapaklikon, kártyanaptárakon és számos egyéb ajándéktárgyon.

kossuth-muzeum-hajo
A felújított múzeumhajó

 

A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 1-ig, hétfőtől vasárnapig 12-24 óra között.

További információk: itt

Fotók: magyarmuzeumok.hu