Bugacon debütál a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című pop up tárlata, amely idén még egy helyszínen, a jövő évben pedig országszerte több kistérségi állomáson mutatkozik be.

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállítása
A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállítása

Június 5-től két hónapon keresztül tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása, a Magyar Menyasszony pop up változata az Aranymonostor Látogatóközpontban.

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar nemzeti múzeumi kiállítását a szervezők és az ötletgazda, Simonovics Ildikó kurátor az eredeti tervek szerint az egész országban, de a határon túl is be szeretnék mutatni, még nagyobb közönséget mozgósítva, még hatalmasabb közösséget építve a projekt köré. A kurátor missziója, a projekt célja, hogy létrejöjjön minden idők leghatalmasabb, Kárpát-medencén innen és túli magyar házasságkötéseket bemutató kép- és történeti gyűjteménye, mely az online térben valósul meg és mindenki számára hozzáférhető.

A kistérségi helyszíneken felbukkanó pop up tárlatok, ahogy a nagy kiállítás is, 500 évre visszamenően irányítják a figyelmet a magyar nők társadalmon belüli helyzetének változására, arra, hogy hogyan viszonyultak régen és ma a nők, a párok és a családok a házassághoz. Hajdan élt királylányok, hercegnők, polgárkisasszonyok mellett ma élő leányok és asszonyok élettörténete, sorsa elevenedik meg az utazó verzió 22 történetében, de átélhetik a nagy kiállítás szalagerdejének csodáját a Bugacra látogatók is száz, esküvővel és házassággal kapcsolatos magyar szó és kifejezés magyarázata között barangolva.

A budapesti kiállítás közönségkedvence, a felpróbálható párták is utaznak a pop up tárlattal. Matyó, sárközi, bátai, veresegyházi és tamási menyasszonyi koszorúkat vehetnek fel és fotózkodhatnak bennük az esküvői emlékes fal előtt az érdeklődők, hogy megtapasztalják, milyen is volt egykor népviseletbe öltözött menyasszonynak lenni.

A tárlat szenzációja a Magyar Menyasszony Facebook-csoportba feltöltött közönségkedvenc esküvői fényképen szereplő ruha, amelyet „a magyaros divat koronázatlan királynője”, Tüdős Klára tervezett 1940-ben. A felbecsülhetetlen értékű emléket az eredeti tulajdonos lánya, Katona Márta ajándékozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az elmúlt két hónapban az intézmény textilrestaurátorai konzerválták, restaurálták, hogy ezen kiemelkedő esemény alkalmából bemutatkozhasson a nagyközönségnek.

A kiállítás a Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg.