Alkotásaikban felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre jobban hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyeket az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.

Melcher Mihály: Tojástörő, 2014, formába olvasztott, csiszolt üveg, 38×36×17 cm
Fotó: Melcher Mihály

A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nincsen sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket.

Sipos Balázs: Forró fürdő II., 2022, casting, üveg, 27×18×18 cm
Fotó: Sipos Balázs

Ez a spontán társulás – mint ahogy a kiállítás címe is egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz meg – korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre adhat alkalmat – jobban rávilágítva a jelen kor művészeit foglalkoztató problémákra. Az eddigi megközelítési módokat hátrahagyva a kiállítás utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.

Borkovics Péter: A rejtett háromszög, 2022, összeolvasztott színes síküveglapok, melegen formázva, csiszolt, polírozott
Fotó: Győrfi Viktória

A kiállításhoz kapcsolódó programok között tárlatvezetések a művészekkel, üvegművészeti szimpózium, kreatív alkotónap és üvegtechnikai bemutató is várja a látogatókat.

Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész.

A megnyitó időpontja: 2022. február 24., csütörtök, 18:00
A kiállítást megnyitja: Tóth Krisztina költő, író. Közreműködik: Bártfai Zoltán ütőhangszeres előadóművész, tanár. További információk itt.

A nyitóképen László Kyra: Csöndszoba, 2021, rogyasztott üveg, 109×68×2 cm. Fotó: Kakas Misi