A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező által 2015-ben kezdeményezett TEXHIBITION projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre.

A projektben öt év alatt közel hatvan textiltervező és több textilgyártó vett részt.

Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 13 tervező működött együtt.

Az idei válogatásban az iparilag előállított textilek mellett a tervezők által kivitelezett egyedi lakástextilek is láthatóak.

Az aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a résztvevőkkel rövid beszélgetések készültek, amelyekben bemutatják saját munkáika, reflektálnak a hazai textilipar helyzetére, és javaslatokat tesznek a fejlesztés irányaira is. 

Bár a megszólaltatott dizájnerek különböző generációkhoz tartoznak és eltérő stílusban alkotnak, abban mindannyian egyetértettek, hogy szükség van a szakmán belüli kapcsolattartásra, az eredmények közös platformon történő bemutatására. Emellett kiemelték az egykor virágzó hazai textilipar megmentésének, újrapozicionálásának fontosságát is.

A kiállítás szervezője és rendezője Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi tervezőket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amely a különböző művészeti ágak, generációk és országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését célozza.

Kiállítók:

Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta

Vendég kiállítók:

Cécile Feilchenfeldt (CH), Klára Věntusová (SK), Petra Zelisková (SK)

A kiállítás a Határtalan Design kiállítássorozat része.
Az interjúk az egyes tervezők munkáira kattintva olvashatók.

A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design Kiállítás honlapján tájékozódhatnak.

A járványügyi helyzet miatt a szervezők a Határtalan Design kiállítássorozat oldalán külön linken mutatják be a TEXHIBITION című projektet.

A kiállítás január 10-ig előzetes bejelentkezéssel látogatható a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Fotók: Juhász G. Tamás