Az 1908 és 1941 között élt Vajda Lajos – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint –, a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez.

Vajda Lajos életművének egyik legismertebb, páratlan darabja a Felmutató ikonos önarckép, a modern magyar festészet egyik legfontosabb alkotása. Ez a mű is megérkezett a készülő kiállítás helyszínére, a Ferenczy Múzeumba. A képen a sűrű pontokból szőtt figurában ott van egy rajta áttetsző másik: a festő a pravoszláv Krisztus-ábrázolást önarcképével komponálta egybe. A rajzok egyszerű, tiszta ritmikájától a pasztellszínek sötét derengéséig felbukkan benne minden, ami korábbi formaképzését jellemezte.

Gulyas_G.
Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója  

A Felmutató ikonos önarckép, amely nem szerepelhetett a tíz évvel ezelőtti, budapesti centenáriumi Vajda-kiállításon, most megérkezett Szentendrére. A képet, amelyet a KOGART (Kovács Gábor Alapítvány) kölcsönzött a mostani tárlatra, tulajdonosa tíz évvel ezelőtt egymillió svájci frankért – mintegy 220 millió forintért – vásárolta meg.

Az egyik festmény újrakeretezésekor annak hátulján egy addig sosem látott Vajda Lajos-képre bukkantak – adta hírül a hvg.hu.

Szabo_Noemi_kurator_es_Gulyas_Gabor_igazgato
Szabó Noémi restaurátor és Gulyás Gábor igazgató a Vajda-képpel

A november 10-én a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban megnyíló, eddigi legteljesebb, nemzetközi jelentőségű Vajda Lajos-kiállításon a rövidre szabott életút mintegy százötven alkotását láthatja a közönség – köztük többet első alkalommal. A Virágok közöttVajda Lajos élete és művészete című kiállítást november 10-én 17 órakor Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész nyitja meg. A tárlat március 31-ig tekinthető meg a szentendrei múzeumban.

A tárlat kurátora Petőcz György és Szabó Noémi művészettörténész.