fbpx

Válogatás a világ legjobb független alkotásaiból és rövidfilmjeiből

Negyedik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2020. november 20 és 29 között.

A fesztivál a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát hozza el a magyar és az osztrák nézőknek. A programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjat, Európa filmdíjat elnyert vagy azokra jelölt alkotások.

A fesztivál filmjeinek vetítése idén online lesz, mely szakmai vitafórummal is kiegészül, rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók részvételével. 

Idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyből az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába. Köztük minden korábbinál több, 9 magyar alkotást is: Beleznai Márk, Dudás Balázs, Szakonyi Noémi, Szeleczki Rozália, Lőrinczi Gergely, Rebák Tamás, Százados Ábel, Szöllősi Anna, valamint Vas Marianna és Bednárszky Hedda filmjét. A magyar rendezők egy Oscar-jelölt és 8 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

A fesztivál idei különlegessége az AR-technológia (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes AR Go mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg az egyperces rövidfilmeket, amelyekkel idén lehetett először nevezni. Ugyanígy hat egyperces film a fesztivál idején az aktuális papír alapú Magyar Narancsban megjelenő ikonok révén is nézhető lesz. Százados Ábel 15 éves rendező filmje mellett török, holland, moldovai, spanyol és angol filmeket is láthatnak a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről.

A díjazott műveket Bécsben, a Collegium Hungaricumban és Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik majd-

A versenyprogram megtekinthető itt, a fesztivál facebook oldala pedig itt érhető el.

A nyitóképen Sodró Eliza és Vilmányi Benett Dudás Balázs Két csík című rövidfilmjében.

A rovat további cikkei