Változatosan étkezett az ősember

A fogak elemzéséből kiderült, hogy az Australopithecus változatosabb étrenddel rendelkezett, mint a modern ember korai elődjei vagy távoli rokonunk, a diótörőként is becézett Paranthropus.
 
A Francis Thackeray professzor vezette nemzetközi kutatócsapat tanulmánya szerint a Paranthropus főként növényekkel táplálkozott, míg a Homo nemzetség korai tagjainak életében már nagyobb hangsúlyt kapott a hús fogyasztása.
 
 
 
 
A fogzománcon talált alapvető kémiai elemek vizsgálata után a kutatók pontosabb képet kaptak a dél-afrikai hominidák ételeiről és élőhely-preferenciáikról. A szerves szövetekben kimutatható stroncium- és báriumszint jelöli az ételeik összetételének arányát; a kutatók lézerrel vizsgálták őseink fogazatát, így rekonstruálni tudták az egyes hominidák étrendbeli változásait.
 
Thackeray állítása szerint a nagyobb húsfogyasztás összefüggésben állhatott a megnövekedett agymérettel. Az Australopithecus valószínűleg a hús mellett fás növények gyümölcseit és leveleit is fogyaszthatta, ám az étrendjeinek összetétele szezonálisan változott.
 
A táplálkozási különbségektől eltekintve, az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a három faj egyes egyedei hozzávetőlegesen azonos méretű területen éltek. A tudósok a fogzománc stroncium izotópját is megmérték, amelyre ugyan nincs hatással a táplálék összetétele, ám segítségével kimutatható az adott egyed élőhelyének jellegzetességei.
 
Vincent Balter francia professzor összegezve a kutatás eredményét, elmondta: Afrikában kétmillió évvel ezelőttig az Australopithecus volt a meghatározó, majd a Paranthropus és a Homo nemzetség tagjai vették át a helyét, valószínűleg azért, mert mindkettő specializáltabb volt, mint közös ősük.