A tárlatokon bemutatkozó tizenegy médiaművész a világ különböző pontjairól, Európa mellett többek között Kínából, az Egyesült Államokból és Brazíliából érkezik. Munkáik a PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform záró ciklusának hívószavára – „Változó idők: művészet egy új világban” – reflektálnak.

A 2017-ben létrehozott PARALLEL, az Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte. A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021. augusztus 18. és szeptember 19. között pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak.

Glorija Lizde, Strucljevo, Fearless Youth, 2021

Az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállítás alkotói alternatív térképek készítésével gondolják újra geopolitikai tájképünket. Személyes történetek és politikai ügyek mentén mutatják be a szubjektivitás és a földrajz szoros kapcsolatát. Az alkotók munkái a nyilvános és privát terek vizsgálatával azt térképezik fel, hogy a térrel és a hellyel való érintkezés révén miként folyik szakadatlan diskurzus az identitásokról. A térképeket minden kiállított művész állandó fejlődésben lévő, folyamatos kutatás és felülvizsgálat alatt álló, élő dokumentumokként közelíti meg. Munkájuk együttesen tárja fel, hogy a kartográfiai gyakorlatok miként segíthetik elő a tudás új formáinak és a jelentésalkotás új rendszereinek kialakulását. Az öt művész által bemutatott projekt nemcsak azt vizsgálja, hogy a művészet miként konfrontálódhat egy új világgal, hanem azt is, hogy miként segíthet annak felépítésében.

Kurátor: Lexington Davis.
Kiállító alkotók: Yuxin Jiang, Glorija Lizde, Mark McGuinness, George Selley és Margherita Muriti, Shelli Weiler.
Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra. Köszöntőt mond Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár. A tárlat megtekinthető 2021. szeptember 19-ig. További információ itt.
Mark McGuinness: Ordnance Survey triangulation point Lyons Hill, 2019, Ireland

A Koholt és törékeny jövő című kiállítás öt olyan művészt mutat be, akik a múlt és a jelen mulandóságának rekonstruálásával alternatív jövőképeket vázolnak fel, miközben próbálnak eligazodni törékeny világunkban. A félretájékoztatás és az ökológiai katasztrófák globális növekedése arra ösztönzi ezeket a művészeket, hogy a múltba ássanak, úgy tárják fel a jelen zord, homályos rétegeit. Ahelyett, hogy a közvetlen környezetüket fényképeznék, inkább különböző, mélyen személyes vagy épp számukra teljesen idegen anyagokat tartalmazó archívumokkal dolgoznak. A talált dokumentumok – amelyek szorosan kapcsolódnak az emlékezethez – újságok, családi fotóalbumok, levelek, közösségi média kommentek vagy akár invazív növényfajok formájában is megjelenhetnek. Az archív szöveg- és képanyagok kombinációjának elforgatásával, kitágításával és átrendezésével egy sokkal bizonytalanabb és árnyaltabb jövő vízióját vetítik elénk.

Kurátor: Eric Lawton.
Kiállító alkotók: Gustavo Balbela, Elsa Gregersdotter, Andrej Lamut, Ida Nissen, André Viking
Megnyitó: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra. Köszöntőt mond Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató. A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca képzőművész, egyetemi tanár.
A tárlat megtekinthető 2021. szeptember 19-ig. További információ  itt.

Nyitókép: Shelli Weiler, Marie, Patina, 2021

Fotók forrása: Capa Központ