fbpx

Van hely a faladon egy plakátkülönlegességnek?

Új helyszínen, 20. századi plakátkülönlegességekkel jön a hatodik Falra fel! plakátaukció.

Az R51 Atelier Budapestben várja a magyar plakátok rajongóit a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium közös árverése, a Falra fel! 6.0 november 18-án.

Bárki licitálhat a világszínvonalon alkotó, múlt századi magyar grafikusok remekeire, aki szívesen díszítené egyedi grafikai munkákkal otthona vagy irodája falát.

A múlt század magyar grafikusművészetét gazdagon reprezentáló, 150-nél is több tételből álló árverési anyagban filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátok, hirdetmények, valamint falragaszok kerülnek kalapács alá.

A Falra fel! 6.0 aukciós anyagának egyik kiemelkedő tétele a Szibéria című filmhez készített plakát, mely a berlini fogorvos, Hans Sachs tulajdonát képezte azzal a 12 500 másikkal egyetemben, melyeket Joseph Goebbels parancsára a kristályéjszakán foglaltak le tőle.

Sachs rendelkezett a legnagyobb háború előtti gyűjteménnyel valószínűleg nemcsak Németországban, hanem az egész világon.
Szibéria

Az eladásra kínált, 150-nél is több tétel témái között a bokszmeccstől az eucharisztikus világkongresszuson és rockkoncerten át a klasszikus moziig minden megtalálható.

Nem is olyan régen még a dohánytermékeket is szabadon lehetett reklámozni, és amikor elküldtek minket a trafikba vagy egy füstös kocsmába az újabb adagért, senki nem kérte a személyit. A tévében Ötvös Csöpit néztük, ahogy két vitorlásverseny között kioszt néhány pofont, kazettás magnón hallgattuk a Guns N’ Roses-t, míg az idősebbek Bergendyt, hétvégén pedig vidámparkba mentünk, de a lottózás és a kutyakiállítás is felmerült mint opció. Hihetetlenül jó háborús filmek készültek, mint ahogy örök emlék marad a hitchcocki borzongás, Travolta tánca vagy Belmondo autós üldözései. A lakótelepi lakások szobáit megtöltve, néma csendben néztük VHS-en Chuck Norrist, aki egyetlen tárral képes volt megsemmisíteni egy egész hadsereget.

Olyan filmekre is szívesen emlékezünk, mint a Mephisto, Az idő urai, a Szegénylegények vagy a Saul fia, de a Csinibabát is szeretjük.

Ha kicsit visszább megyünk az időben, a háztartásokban nem volt mindig magától értetődő az áram, ezért azt is népszerűsíteni kellett, ami ma már megmosolyogtató. A némafilm korszaka még távolabbinak tűnik, de a plakátok és a műsorfüzetek ennek az időszaknak is megőrizték nekünk a hangulatát és nagy alakjait.

Hosszú volt az út Iván Mozsukintól Colin Farrellig, és ahogy változott a mozi, vele együtt változott a filmplakát is. Ábrázoljon bármit is, a plakát minden esetben egy darab történelem, amit jó érzés nézni, birtokolni.

A szervezők várnak minden érdeklődőt az R51 Atelier Budapestben, valamint a kijelzők és a monitorok elé november 18-án 19.00 órakor. Azok, akik licitálni szeretnének az élő közvetítésen, november 17-én 19.00 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon.

Az aukció katalógusa itt látható.

A rovat további cikkei