Vandálok rongálták meg Stonehenge-t

Kultpol

A május 15-i vandáltámadás sok év óta az első rongálás volt, amit az ősi műemlékben elkövettek. A rendőrség szerint a vandálok azonosak azzal a két férfival, akinek gyanús viselkedését a térfigyelő kamerák kaptak lencsevégre.
 
Az English Heritage  szerint a szuvenírgyűjtés valaha legálisan űzhető volt, s Stonehenge látogatóit ellátták vésőkkel. A wiltshire-i rendőrség szóvivője szerint az ősi műemlékek rongálását a vandalizmus minősített esetének tartják. A testület elkötelezett, hogy megtalálja s bíróság elé állítja az elkövetőket.
Egy hónappal ezelőtt a feltáráson ünneplők
Mivel idegenforgalmi nevezetességről van szó, a rendőrség reményei szerint a látogatók közül valaki megörökíthette a rongálást, s az ilyen felvétel segítheti a nyomozást. Stonehenge a rongálás ellenére fogad látogatókat.
 
Az angliai Salisbury-fennsíkon található kőépítmény korát ötezer évre becsülik. Hajdan 2-7 méter magas, 20-30 tonnás, durván faragott kőoszlopai négy koncentrikus kört alkottak. A külső kör nagyjából 100 méter átmérőjű. Egyes kutatók szerint kultikus célokat szolgált, mások szerint pedig óriási naptár volt, amely pontosan jelezte a nyári és a téli napforduló idejét, s vannak olyan elméletek, amelyek szerint a csillagászatban segített eligazodni a bronzkor emberének.
 

Stonehenge-ben jelenleg ásatások folynak, amelynek részletei az expedíció oldalán olvashatók. Az eredményekről idén ősszel a BBC Timewatch című történelmi magazinja is beszámol különkiadásában. Ez az első feltárás, amelyet engedélyeztek az 1964 óta a világörökségi listán szereplő helyszínen. A régészek az építmény rendeltetésére, korára, valamint a titokzatos kék kövek titkára keresik a választ - utóbbiak kisebb kövek voltak, amelyek a szabálytalan építmény eredeti szerkezetét határozták meg.

(Múlt-kor / MTI)