fbpx

Varázslatos mesevilág vár mindenkit a 11. Primanimán

Az október 11. és 14. között tartott 11. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon a három korosztályra bontott Gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen várja a tinédzsereket szórakoztató és elgondolkodtató animációkkal Budaörsön.

A Gyerekfilmes versenyprogram kurátora, Búzás Anna médiaértés-oktató három korosztály számára válogatott össze változatos animációkat a világból. Az idei sokszínű meseválogatásban többek között fiatal francia, német, svájci, portugál és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült animációs kisfilmjei láthatók. A magyar animációs filmek közül olyan népszerű sorozatokból lesz látható egy-egy új epizód, mint Farkas Bálint Átjáró Másvárosba, Gellár Csaba Puskás Öcsi és barátai és a frissen bemutatkozó Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozatai.

Az idei programban több olyan film is szerepel, amely a barátságot és az összefogást dolgozza fel, valamint a testvéri szeretet és a család is sok animációban előkerül. Búzási Gyopár-Orsolya a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon (KAFF) A legjobb magyar televíziós sorozat díját elnyert, Szorít a ház! című animációjában egy nagycsalád mindennapjaiba tekinthetünk be, akik már alig férnek el a sok lim-lomtól, és bár szeretik egymást, folyamatosan egymás idegeire mennek.

Szorít a ház

A francia szerzőpáros, Anne-Sophie Gousset és Clément Céard filmje, a Nővérnek lenni két lánytestvér története, akiknek kapcsolata cseppet sem hétköznapi.

Nővérnek lenni

A német Christian Kaufmann Városháza tér című filmje egy kölyöktigris és egy jegypénztáros barátságának meséje. Marion Jamault Oázisok születése című animációja egy kígyó és egy teve különös barátságát mutatja be pazar színekben és sajátos humorral.

Az oázisok születése

A francia versfilmek pedig elvont fogalmakat hoznak közelebb szerethető és absztrakt módon: Juliette Laboria Levegője a teljes szabadság megtapasztalásáról szól, Martin Bonnin Szabad utazás című animációja a képzelet határtalan erejét mutatja be.

A kisebb korosztály sok humoros állatos mesefilmet nézhet meg. Julia Ocker nagysikerű Animanimals sorozatából idén két új epizód került be a filmösszeállításba, a Macska és a T-rex, amelyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait.

Macska

T-Rex

Idén először a Primanima ideje alatt nem csupán Budaörsön lesz látható a Gyerekfilmes versenyprogram. A törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház október 13-ára, péntekre szervez vetítéseket, amelyekre Törökbálint városának óvodás és kisiskolás csoportjai érkeznek majd. A törökbálinti program Ferecskó Alexandra közművelődési szakember és a Mukácsy Mihály Művelődési Ház teljes együttműködésével valósul meg. Alexandra az idei PrimAlter zsűri tagja is a fesztiválon.

Az idei Primanimán negyedik alkalommal kap helyet a PrimaTeen versenyprogram is, amelynek állandó kurátora Bartal Dóra. A szekció összeállításában idén is fontos szerepe volt annak, hogy a filmek köztes nyelvet nyújtsanak a serdülők és az őket körülvevő társadalom között. A filmek olyan kérdésköröket érintenek a szekcióban, amelyek a kamaszok mindennapi gondolatait foglalkoztatják, mint a barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése. Mind-mind olyan témák, amelyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás.

A gyerekfilmeket és a PrimaTeen programját Molnár Jacqueline filmrendező és mesekönyv-illusztrátor, Maksai Kinga író, média/film és magyartanár, valamint Kele Fodor Ákos intermediális író, a Tea Kiadó főszerkesztője és a PrimaKids zsűri fogja zsűrizni. A gyerekekből álló PrimaKids zsűri tagjai idén a Budapest School Budaörs diákjai lesznek, akik maguk is járatosak már az animációs filmkészítésben.

A vetítéseket közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi filmnek járó díj mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják.

Jegyek és bérletek már kaphatók.

A nyitóképen jelenet az Átjáró Másvárosba című filmből.

A rovat további cikkei