A versenyben azok a rövidfilmek vehetnek részt, amelyek Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit mutatják be.

Olyan, 2019. szeptember 1. és 2020.  június 26. között készült alkotásokat várnak a szervezők, amelyek segítenek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságára.

A verseny első helyezettje 800 ezer forintos fődíjban, a második helyezett 400 ezer forint, a harmadik 250 ezer forint jutalomban részesül, de több más értékes különdíjat is kiosztanak.

 A 300 ezer forinttal járó közönségdíjat a fesztivál weboldalán – a döntőbe jutott versenyfilmek közül – a legnépszerűbb videó érdemli ki. Az online verseny július 2. és augusztus 2. között tart.

 Egy alkotó több filmmel is jelentkezhet, a döntőben azonban egy pályázó csak maximum három alkotással vehet részt. A pályaművek maximális terjedelme öt és fél perc lehet és videós, filmes, számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készülhetnek.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, tagjai Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A legjobb alkotásokat a végleges bírálat előtt személyesen értékeli a zsűri az alkotók számára.

A pályázat részletes kiírása és a nevezési lap a kultfilm.hu oldalon érhető el.