A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel és Balázs Béla-díjjal kitüntetett, világszerte elismert Jankovics Marcell (1941–2021) formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek.

Az 1981-ben készült egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik.

A Fehérlófiát minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választották az 1984-ben Los Angelesben megrendezett „animációs olimpián”. A 4K felbontású, digitálisan felújított változat, mely a Filmio oldalán ingyenesen nézhető csütörtöktől vasárnap éjfélig, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatósága és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben. Ennek köszönhetően újra világszerte látható az egyetemes animációtörténet kiemelkedő alkotása.

A film különös, pszichedelikus látványvilágát erősíti, hogy a film grafikai tervezői (Jankovics Marcell, Richly Zsolt és Hegedűs László) a Fehérlófia figuráiban a klasszikus rajzanimációs eljárással szemben egy leginkább csak szerzői rövidfilmekben alkalmazott technikával éltek, amikor a karakterek körvonalát nem húzták ki fekete kontúrvonallal, így a mozgó figurák nem válnak el élesen a statikus hátterektől. A Vajda István hangmérnök által kreált, máig frissnek és modernnek ható, morajlásszerű zörejekből álló, ambientszerű, atmoszferikus kísérőzene évekkel megelőzte korát.

Jankovics Marcell nagyívű animációs mozifilmje a magyar kultúra évszázados értékeinek egyedi átirata, amely az újrateremtés és a nemzeti identitást erősítő ismeretátadás gesztusával születtek.

Nyitókép: jelenet a filmből. Forrás: Nemzeti Filmintézet