A magyar versenyfilmek közül Az elveszíthető dolgok szeretete és a Felhők felett győzött, a nemzetközi válogatásból a litván techno-felnövéstörténetet díjazták.

Telt házas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A szakmai zsűrik mellett a X. Friss Hús közönsége négy kategóriában választotta ki kedvenceit.

A Queer Dreams szekcióban Vermes Dorka Alba Vulva című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, az @Midnight nevű horror blokkból a belga You’re Dead Helent díjazták, a nemzetközi dokumentumfilmek között az I Miss You, Marius örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a nemzetközi versenyprogramból pedig a The Last Day of Patriarchy kapta a közönségdíjat.

A nemzetközi válogatásból Kevin T. Landry Woodpecker című drámája különdíjban részesült az emberi kapcsolatok érzékeny és komplex ábrázolásáért. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Saulius Baradinskas kapta Techno, Mama című alkotásáért.

A magyar versenyprogramból két különdíj talált gazdára. Vermes Dorka Alba Vulva című alkotása és Fábián Nikolett animációs rövidfilmje, a Nyugvó köd.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját Sólyom András adta át. Az elismerést a Lesen című film alkotója, Karácsony Péter kapta a rendkívül magas színvonalú mezőnyből kiemelkedő rendezői teljesítményéért. A nyeremény a Berger Studios felajánlásából VFX/főcím-készítési lehetőség egymillió forint értékben, mely egy éven belül felhasználható a rendező következő filmjére.

A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért.

Kuru László Ádám amatőr színész, a forgatás idején 14 éves volt. A filmben az Utcaszínházi Alkotóközösség révén összekovácsolódott, kamaszokból álló csapattal játszanak együtt. A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg. A Londonban élő színész-táncos-koreográfus ritkán szerepel magyar filmekben, a Ma még nem főszereplőjét sújtó fájdalmas átalakulás erőteljes megjelenítésével győzte meg a zsűrit.

A legjobb magyar animációs filmnek járó, 300 000 forint értékű díjat Hárshegyi Vivien nyerte.

A legjobb magyar rövidfilmnek járó elismerést Az elveszíthető dolgok szeretete című film kapta, Ladányi Jancsó Jakob alkotása a Z generációról. 

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is átadták. A Paprika Studios különdíját Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című filmterve kapta. A projekt a kiemelkedő dramaturgiai leleményességű koncepciójával győzte meg a zsűrit.

A JUNO11 különdíját Csánki Zsófia Lokál: Csepel Unleashed című, kevert technikájú tervének ítélték oda. A különdíj magában foglalja a filmterv további fejlesztésében és a finanszírozás megteremtésében való közreműködést, valamint az alkotó szakmai mentorálását.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség egymillió forint értékben, melyet a nyertes a terv megvalósulására fordíthat. A díjat Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című filmterve kapta.

A Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum 300 000 forinttal járó fődíját Dezső Bálint nyerte a Marcival minden rendben című projektjével.

Bár a X. Friss Hús véget ért, a filmeket néhány alkalommal még meg lehet nézni. Június 11-én és 16-án 19:00-tól a Best of Friss Hús 2022 keretében vetítik a nyertes filmeket a Toldi Mozi nagytermében. Június 24-én pénteken 21:00-tól pedig a Városháza udvarán lehet majd bepótolni vagy újranézni a díjazottakat. Ugyanitt a sportfilmes válogatás is látható lesz június 17-én. Jövő héttől pedig a nyertes alkotások és további Friss Hús-meglepetések is elérhetők lesznek a Cinego felületén.

Nyitókép: Oláh Gergely Máté