A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon. Átadták a Bujtor István-díjakat, és a zsűri számos különdíjat ítélt oda.

Az elmúlt napokban minden eddiginél többen, sok ezren látogattak el Balatonszemesre, a XII. Bujtor István Filmfesztiválra. Óriási tömeg gyűlt össze a megnyitón és az utcabálon, a legtöbb esetben telt házzal zajlottak az Ötvös Csöpi-filmek vetítései az Ancsika Kertmoziban és a versenyfilmes program filmjei is a Latinovits Művelődési Ház két termében, párhuzamosan. 

Vasárnap vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa volt. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellette Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film- és Videószövetség tagja, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában.

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A két főszereplő, Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között, hasonló múltbeli élményeik miatt, egy teljesen valószínűtlen viszony kezd kialakulni. A film operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zenéjét szerezte Obbágy Máté.

versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar lapát című portréfilmért.

A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat. A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a legjobb forgatókönyv a Mióta velem jár című filmé lett, amely Szeleczki Rozália munkája. Az utómunkáért vehetett át különdíjat Százados Miklós és Kádas Péter A kilépő (Outbound) című film vágása és vizuális effektjei révén. Bujtor István szellemiségéért kapott különdíjat a Szimpla manus, Magyar Attila rendezésében, Hajdu Steve és Szőlőskei Tímea főszereplésével. A legjobb kísérleti filmért járó különdíj kapta a Pirofita naplók, amit Farkas Marcell rendezett. A legjobb szórakoztató rövidfilmért az Útszél rendezője, Urbán Gergő vette át a különdíjat. Az operatőri munkáért a Szeurum című filmet díjazta a zsűri.

A legjobb drámai férfi alakítás díját Jászberényi Gábor kapta, az Aracsi Norbert által rendezett Elfelejtett nemzedék című filmben mutatott játékáért. A vígjátékban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját Kálloy Molnár Péter vehette át, a Mázló Imre Tízpertíz című filmjében nyújtott színészi alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Bakos Éva lett, aki a Nyíri Kovács István által rendezett Boszorkányházban nyújtott emlékezetes alakítást. A legjobb női főszereplő díját Nagy Katica kapta, aki a Buvári Tamás rendezte Magdolna című filmért érdemelte ki az elismerést. A legjobb rendezésért járó különdíj a Csöndend című filmé lett, melyet Tóth Gergely rendezett. Életműdíjjal jutalmazta a filmfesztivál Kassai Ilona Kossuth-díjas színművészt, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. Kreatív filmötletért járó dicséretet kapott a Psycho 60 című film rendezője, Végh Vozó Zoltán. A film különlegessége, hogy hatvan magyar színésznővel forgatták újra Alfred Hitchcock Psycho című filmjének híres zuhanyjelenetét. Az alkotásban többek között Gubás Gabi, Haumann Petra, Ónodi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Péterfy Bori, Törőcsik Franciska, Trokán Anna és Trokán Nóra is látható. Az emberi sors és a társadalom egységes drámai víziójáért dicsérő oklevelet kapott a Második kör, Holtai Gábor filmje, a rejtély és a sötét humor egységéért pedig a Kócos Bt., Kocsányi András alkotása, Hegedűs D. Géza és Vizi Dávid főszereplésével.

A dokumentumfilmek között ismeretterjesztő természetfilm különdíjban részesült a Méhlegelők, Poroszka Magyar Zsolt alkotása. Sorskövető dokumentumfilm különdíjat kapott az Anyáim története, Dér Asia és Haragonics Sári filmje. Különdíjat érdemelt a témaválasztás és archív felvételek kreatív alkalmazásáért a Szárnyalás című film, melynek főszereplője Besenyei Péter műrepülő-világbajnok, rendezője Szabó Gábor. Az informatív kutatómunkáért és annak átadásáért a Periférián kisebbségben Kárpátalján című film, Hajduk Márta rendező munkája. A személyes hangvétel bátorságáért A visszatérés Epipóba című film kapott díjat, Oláh Judit rendezésében. Riporteri munkáért járó különdíjban részesült a Szolgálóleányok, Gazsó Orsolya rendezésében. Az operatőri munkáért a Dusk (Félhomály) című film kapott különdíjat, amit Ezequiel Salinas fotografált, a film rendezője Bíró Bálint. A Bujtor István szellemiségéért járó különdíjat a dokumentumfilmek között a Sopi című, Soponyai Géza hajósról szóló portréfilm kapta, melynek rendezői Kristóf Hajnalka és Vladucz Zoltán, producere Tunyogi Bernadett. A társadalmi célú téma megfogalmazásáért járó dicséretet a Szerelem című film érdemelte ki, amely a POK Média Csoport alkotása, Pachmann Péter mentorálásában, és dicsérő oklevelet kapott Vigh Vivien Mercédesz és Miklós András a Makói Televízió által jegyzett, Ahol Pulitzer született című filmje.

A legjobb animációs filmért járó különdíjat kapta a Még emlékszem című, Chilton Flóra által rendezett alkotás.

legjobb alkotóműhely a versfilmes kategóriában az Eleven Költők Társasága lett, amely több filmmel is bekerült a hivatalos versenyprogramba, s a Mátyás anyja Prágában és Az érchegységbeliek alkotásokkal vitték a különdíjat. Társadalmi érzékenységű megközelítéséért kapott különdíjat az Időkapszula című film, amit Chilton Flóra rendezett. Kortárs szemléletű interpretálásáért érdemelt díjat Goll Kata Petőfi Sándor: Befordultam a konyhára... című filmje. Somossy Barbara munkája, Halász Gábor operatőr képeivel, a Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmére épített versfilm, Ha van még idő címmel, melyben Benkő Péter és Hámori Ildikó alakítják az előző nemzedék színészóriásait. A vers és kép egységéért járó dicséretet kapta a Szörnyszomszéd című filmért Németh Csaba és Szeles Chloe. A versmondásért járó dicsérő oklevelet Kányádi Sándor: Tudod... című alkotásáért Nánia Hilda vehette át, és dicséretet érdemelt Kerhut Bálint filmje, az Emlék.

A kétmillió forint értékű összedíjazás mellett a fődíjasok Belánszky Beáta képzőművész szobrát, a Ster Erika által reprodukált Bujtor-mellszobrot és a Gyulai Attila képzőművész által készített Bujtor-festményt ábrázoló inget is hazavihették. A filmfesztivál díjátadó gáláján időkapszulát is elhelyeztek, amelybe az Ötvös Csöpi-filmből ismert elvarázsolt dollárokra írták rá élményeiket a fesztiválozók. 

Fotók: Racskó Tibor